Gent wordt in de provincie Oost-Vlaanderen de uitvalsbasis van het Overkop-huis, een initiatief van Rode Neuzen Dag. VTM, Qmusic en Belfius, de organisatoren van Rode Neuzen Dag 2016, wilden met het ingezamelde geld van 4,1 miljoen in elke provincie een fysieke plek voor jongeren oprichten. Daar kunnen ze gemakkelijk binnen en buiten wandelen voor ontspanning, maar ook voor snelle en professionele hulp.

De fysieke plek moet een brug bouwen tussen jongeren en de klassieke hulpverlening. “Niet enkel blijkt de stap voor jongeren om te spreken over hun problemen groot, ook de stap zetten naar hulp is moeilijk. Overkop moet jongeren doen voelen dat ze er niet alleen voor staan”, legt kinderpsychiater Peter Adriaenssens uit. “De huizen moeten een vuurtorenfunctie hebben, zodat jongeren weten waar ze naartoe kunnen als de weg even troebel is of wanneer ze op zoek zijn naar houvast.”

Het Overkop-huis in Gent wordt gerealiseerd door een unieke samenwerking van jeugdhulpactoren uit de omgeving. Dat zijn drie Gentse CLB’s, CAW Oost-Vlaanderen, twee Gentse Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg, UZ Gent, Stad Gent, Habbekrats en Fonds Ga voor Geluk. “Door de nauwe samenwerking komen jongeren in Overkop Gent meteen bij de juiste persoon terecht voor informatie, een luisterend oor, workshops en een individuele begeleiding”, aldus Alain Slock, directeur CAW Oost-Vlaanderen.

Naast Gent, komt er ook in Tienen, Oostende, Mechelen en Genk een Overkop-huis. Daarnaast wordt Overkop een digitale plek: via overkop.be kunnen jongeren, waar ze zich ook bevinden, hun hart online luchten bij een professioneel opgeleid team van vrijwilligers. Naast een serious game en zelftesten, streeft het online platform naar een snelle en rechtstreekse doorverwijzing naar de juiste hulpverlening. Overkop.be wordt verder uitgebouwd met Awel, het online forum waar jongeren nu al terecht kunnen.

Naast de Overkop-huizen werden er ook fondsen voorzien voor lokale projecten die laagdrempelige hulp aanbieden aan jongeren of inzetten op preventie. In de Oost-Vlaamse regio gaat onder meer om Biezebeize in Gent, Student in Warme Stad Gent, een interactieve stadsgame rond de sociale kaart Gent, Shelter Aalst vzw en Verdraai-de wereld van vzw De Conventie uit Destelbergen. In totaal wees de jury van het Rode Neuzen Fonds steun toe aan 17 lokale projecten. De volledige lijst is te vinden op rodeneuzendag.be.