RONSE – Zowel het bestuur als de inwoners, ondernemingen en verenigen in Ronse stellen zich actief op tegenover eerlijke handel en lokaal en duurzaam geproduceerde voeding. Dat leverde de gemeente de titel van FairTradeGemeente op, de 36ste in Oost-Vlaanderen.

De Ronsenaren proefden onlangs zelf tijdens het FairTradeOntbijt en een (h)eerlijke kroegentocht dat eerlijke handel ook lekker is. “Het zijn niet alleen de boeren in het Zuiden die zo steun krijgen. Even belangrijk is de korte keten van handel drijven, waardoor ook de plaatselijke producenten een eerlijke prijs voor hun producten krijgen”, verduidelijkt schepen van Duurzaamheid Wouter Stockman.

Naast de titel van FairTradeGemeente vierde Ronse ook het 10-jarig bestaan van haar WereldWinkel.

FairTradeProvincie

Ronse is intussen de 36ste FairTradeGemeente in Oost-Vlaanderen. De provincie zelf geeft al langer het goede voorbeeld en draagt sinds mei 2016 de titel van FairTradeProvincie. Ze koop fairtradeproducten aan en sensibiliseert het eigen personeel.

“Als FairTradeProvincie ondersteunen we ook gemeenten bij het behalen van de titel. Dat gaat van het verstrekken van advies en begeleiding op maat tot concrete tips en inspiratie bij het realiseren van de criteria”, aldus gedeputeerde Eddy Couckuyt, bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking. “Zo zetten we ons in Oost-Vlaanderen samen in voor een duurzame en rechtvaardige wereld.”