MERELBEKE – Vlaams ondernemer Rudi De Kerpel verkoopt Eurotuin, een keten van tuincentra, aan concurrent AVEVE. Deze laatste zal de Eurotuin-winkels in Ophasselt, Deinze en Merelbeke overnemen. Het filiaal in Roeselare zal in de loop an het najaar de deuren sluiten.

“Gezien ik niet over eigen opvolging beschik, keek ik al een tijdje uit naar een partner die enerzijds de continuïteit en de beste garantie op jobzekerheid kon bieden en anderzijds bereid was te investeren in de winkels en de webshop”, vertelt De Kerpel, stichter en eigenaar van Eurotuin Groep. De keuze viel op de Leuvense groep Aveve van de Boerenbond.

De overname omvat, naast de 3 Oost-Vlaamse winkels, ook de website mijntuin.org en Wellopet, de twee jaar oude gezondheidswinkel voor huisdieren. Financiële details over de transactie werden niet vrijgegeven.

Verschuivingen binnen de sector

De sector van de klassieke tuincentra gaat al enkele jaren door een fusie- en overnameproces. Sterke spelers breiden zich uit naar meerdere vestigingen en ook financiële partijen hebben zich op de markt gestort. Gediversifieerde ketens als Aveve en de doe-het-zelfketen Hubo (via de overnames van Walter Van Gastel, Intratuin en Oh!Green) winnen terrein.

Ontstaan in Merelbeke

De Kerpel was als ondernemer met verschillende zaken actief, maar focuste de jongste jaren op Eurotuin. Dat verhaal begon in 1995 met de overname van de failliete kweekserre Gandaplant in Merelbeke. De groep Eurotuin groeide door bijkomende vestigingen tot boven 10 miljoen euro omzet.

In goede handen

De verkochte winkels zullen wel actief blijven onder de Eurotuin-merknaam. Bovendien stapt Antony De Pauw, de rechterhand van De Kerpel, mee over naar Aveve om samen het ‘toekomstplan’ uit te rollen, klinkt het. “Door die samenwerking heb ik er alle vertrouwen in dat mijn 22-jarige levenswerk in goede handen is voor de toekomst”, zegt De Kerpel.