Het Gentse Sadaci gaat nog dit jaar van start met de bouw van een nieuwe fabrieksafdeling. Die zal dienst doen voor de productie van hoog zuiver molybdeenoxide. De uitbreiding is een bewijs dat het bedrijf blijft geloven in de site aan de Gentse Kanaalzone. “Deze uitbreiding betekent opnieuw een serieuze stap vooruit en zal ons een nog betere concurrentiële positie geven op de internationale markt”, aldus Godfried Van Schuylenbergh, algemeen directeur van Sadaci.

Belangrijke investering

Het gaat om een investering van 42 miljoen euro waarbij Sadaci haar activiteiten zal uitbreiden naar producten met een hogere toegevoegde waarde voor hoogtechnologische toepassingen in de chemie en elektronica. Zuiver molybdeenoxide wordt onder meer gebruikt in basisplaten voor halfgeleiders, voor ovenelektrodes en voor katalysatoren die de zwavel uit diesel verwijderen.

De nieuwe afdeling werd ontworpen met veel aandacht voor energiezuinigheid, om op die manier de CO2-voetafdruk bij de laagste ter wereld te brengen. “De ingebruikname van onze nieuwe roostoven in 2011 vormde het orgelpunt van een moderniseringsgolf die in 2003 was gestart”, vertelt Godfried Van Schuylenbergh. “Ook toen was er al ruime aandacht voor ecologie. We blijven dezelfde richting uitgaan.”

Extra jobs

Met de fabrieksuitbreiding zullen zo’n 30 extra mensen aan de slag kunnen gaan. “Vanaf volgend jaar gaan we dan ook actief op zoek naar technische profielen om die jobs in te vullen.” De opstart van de nieuwe afdeling is voor midden 2019 gepland.

Sadaci, gevestigd in de Gentse Kanaalzone, is in Europa de voornaamste producent van molybdeen en ferromolybdeen voor de metaal- en staalindustrie. Door de voortdurende innovatie heeft het bedrijf een sterke naam opgebouwd bij haar internationale klanten. Sadaci stelt 125 personen tewerk en maakt deel uit van de Chileense groep Molymet.