Sam Vanderstraeten wint met eerste bier meteen goud

000000000000samDe 36-jarige Sam Vanderstraeten is al meer dan tien jaar gepassioneerd met bier bezig. Drie jaar geleden begon hij met een opleiding in zythologie – een opleiding voor bierkenners en bierproevers – en na het behalen van zijn diploma, besliste hij om via het bedrijfje HopSaSam een bier te ontwikkelen dat na een lekkere maaltijd als digestief kan worden gedronken, de spijsvertering bevordert en het fijne tafelmoment waarvan met vrienden is genoten nog wat langer kan laten duren.

“Ik ben daar niet mee gestart met de bedoeling om een bedrijf te beginnen of om geld te verdienen”, zegt hij, “maar vanuit passie. Hoe een en ander zal evolueren, blijft voorlopig koffiedik kijken.”

Na een aantal proefbrouwsels stond zijn recept begin dit jaar op punt en kreeg hij de kans om het vanaf maart zelf te gaan brouwen bij brouwerij Hof ten Dormaal in Tildonk. Het bier kreeg de naam Nonniversaire.  “Omdat het bedoeld is om ook van te genieten op de 364 dagen van het jaar dat mensen niet jarig zijn”, zegt Sam Vanderstraeten daarover.

Om het bier zijn speciale smaak te geven maakt Sam Vanderstraten gebruik van mouten, hop en kaneel die voor aroma’s zorgen van droog fruit, kaneel, rozijntjes en karamel. Kenmerkend zijn ook de complexe calvadosaroma’s die te danken zijn aan een rijping gedurende 4,5 maand op eiken calvadosvaten. Het bier wordt geschonken in een schoon cognacglas met wijde mond , zodat alle rijke aroma’s tot volle uiting kunnen komen.

De naam en het etiket werden bewust erg strak en stijlvol gemaakt, om de nieuwe manier van genieten die Sam Vanderstraeten voor ogen heeft tot uiting te doen komen.

Afgelopen weekend won het nieuwe bier meteen een gouden medaille op de Brussels Beer Challenge. Het spreekt voor  zich dat Sam Vanderstraeten, die aangeeft nog niet te weten of hij rond zijn brouwactiviteiten een full-time activiteit wil uitbouwen, erg tevreden is met die bekroning.

“Vooral als je weet”, zo zegt hij, “dat bij die Brussels Beer Challenge liefst 79 professionele juryleden zich hebben uitgesproken over 1.103 inzendingen uit dertig verschillende landen en dat alle bieren “blind” werden geproefd, zodat label, flessen of andere blikvangers geen invloed hadden.”