Sinds 2014 schaffen 14 algemene ziekenhuizen in Oost-Vlaanderen gezamenlijk meubilair, geneesmiddelen en medische toestellen aan. Drie West-Vlaamse ziekenhuizen voegen zich nu bij het Platform Oost-Vlaamse Ziekenhuizen (POZ). Het gaat om AZ Groeninge in Kortrijk, de Sint-Jozefskliniek in Izegem en O.L.V. van Lourdes in Waregem. De gezamenlijke aankoop leidt tot forse kostenbesparing, die kan voor sommige dossiers oplopen tot 100.000 euro per jaar per ziekenhuis.

Het POZ werd in 2012 opgericht. “Deze samenwerking leidt voor elk ziekenhuis tot lagere kosten en hogere kwaliteit”, zegt gedeputeerde Jozef Dauwe, voorzitter van Economische Raad voor Oost-Vlaanderen, coördinator van POZ. “Bovendien leren ziekenhuizen van elkaar, wat de competenties van de medewerkers ten goede komt. Het platform creëert zo belangrijke schaalvoordelen, wat tijd en middelen vrijmaakt voor de kernactiviteiten van het ziekenhuis.”

De 14 ziekenhuizen die al deel uitmaakten van het POZ zijn het AZ Alma in Eeklo, AZ Glorieux in Ronse, AZ Nikolaas in Sint-Niklaas, AZ Sint-Blasius in Dendermonde, het Sint-Vicentiusziekenhuis in Deinze, AZ Sint-Elisabeth in Zottegem AZ Oudenaarde en AZ Lokeren. In Aalst gaat het om het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis en het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis. De Gentse ziekenhuizen die tot het platform behoren zijn AZ Sint-Lucas, AZ Maria Middelares, UZ Gent en AZ Jan Palfijn. Samen vertegenwoordigen de ziekenhuizen een jaarlijkse omzet van meer dan 2,6 miljard euro. Met een capaciteit van 9.000 bedden stellen ze meer dan 20.000 mensen tewerk.