Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst-Geraardsbergen-Wetteren (ASZ), het Algemeen Ziekenhuis Sint-Blasius met vestigingen in Dendermonde en Zele (AZ Sint-Blasius) en het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst-Asse-Ninove (OLV Ziekenhuis) gaan samen een ziekenhuisnetwerk vormen. Dat hebben de drie ziekenhuizen met de ondertekening van een charter afgesproken. “We streven op termijn als gelijke partners naar een bestuurlijke integratie, waarbij we tezamen een volledig zorgaanbod willen aanbieden in onze regio. Wij willen de basiszorg daarbij zoveel als medisch verantwoord spreiden over de acht campussen, en gespecialiseerde medische zorg concentreren waar nodig”, zegt Jozef Schoonjans, voorzitter van de Raad van Bestuur AZ Sint-Blasius.

Het ziekenhuisnetwerk bundelt de medische zorg van acht vestigingen in de brede Denderregio. De ongeveer 450.000 inwoners van die regio kunnen zo rekenen op de expertise van meer dan 600 artsen en nagenoeg 6.000 medewerkers. Daisy Van Gheit, voorzitter van de Raad van Bestuur ASZ:  “De samenwerking zal het ook mogelijke maken om de beschikbare financiële middelen sterker te concentreren, dubbele investeringen te vermijden en nog sterkere dossiers voor nieuwe erkenningen bij de overheid in te dienen. Gezamenlijk zullen we ook de huisartsen en andere zorgverleners nauw betrekken bij de zorg voor de patiënt.”

De gezamenlijke strategie is op vier pijlers gebaseerd: toegankelijke zorg, kwaliteitsvolle zorg, medische innovatie en onderzoek, en tot slot financiële performantie. Paul Cooreman, voorzitter van de Raad van Bestuur OLV Ziekenhuis: “Onze samenwerking zal stapsgewijs worden uitgebouwd. Binnenkort wordt in Aalst een PET-scanner geïnstalleerd, die het resultaat is van een gezamenlijke aanvraag van de drie ziekenhuizen, samen met de ziekenhuizen uit Oudenaarde, Ronse en Zottegem. Zo kunnen de talrijke kankerpatiënten uit dit deel van Vlaanderen voor deze onderzoeken in eigen regio terecht in een volwaardig kankercentrum. In Dendermonde willen we samen een erkend strokecentrum voor gespecialiseerde behandeling van beroerten uitbouwen.”