Samsonite haalt Italiaanse designers naar Oudenaarde

aaaaasamKofferfabrikant Samsonite heeft de jongste jaren duidelijk weer de wind in de zeilen. In 2014 steeg de geconsoliseerde omzet van de groep met 17% tot 2,35 miljard dollar. Dat is gevolg van een sterkere verkoop in Noord- en Zuid-Amerika, Europae en Azië. De vier afdelingen van de groep – travel, business, casual en accessories – scoren mooie cijfers.

Eén en ander vertaalde zich ook in een forse toename van de tewerkstelling in de vestiging in Oudenaarde.  In mei 2013 waren daar 333 arbeiders in 219 bedienden aan de slag. Twee jaar later waren die cijfers opgelopen tot 372 arbeiders en 260 bedienden. “Dit zijn mensen die vast in dienst zijn”, zegt PR-manager Alexis Bracke. “Er werken, afhankelijk van de periode, gemiddeld genomen ook nog een honderdtal mensen via interimcontracten.”

Samsonite blijft stevig inzetten op originele ontwerpen om de consumenten te overtuigen. Dat gebeurt vanuit een design center in Italiaanse vestiging. “Die houden we ook aan”, zegt Alexis Bracke, “maar we zijn er wel van overtuigd geraakt dat ontwerpers en de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de productontwikkeling dichter bij elkaar moeten zitten. Daarom halen we nu voor de travelafdeling een vijftal Italiaanse designers naar de vestiging in Oudenaarde. Voor de non-travelafdeling blijven productontwikkeling en design in Italië. Er vallen nergens ontslagen, het gaat enkel om een reallocatie. ”

De vestiging in Oudenaarde, waar in 2014 liefst 731.750 koffers zijn geproduceerd, blijft in ieder geval een sleutelrol spelen, niet alleen als belangrijke productievestiging, maar ook als centrum voor productontwikkeling en als logistiek centrum. “We hebben vorig jaar ons nieuw bulkmagazijn in gebruik genomen in Oudenaarde en momenteel zijn we aan het investeren in bijkomende capaciteit in onze magazijnen op de site om het aantal aantal in en uitgaande bewegingen te verhogen”, zegt Alexis Bracke nog.

Samsonite wil ook de komende jaren fors blijven groeien, onder meer via de eigen Trunk & Co winkels, waarvan enkele maanden geleden de eerste de deuren opende in Antwerpen.