Lansweeper sant in eigen land

Geert Moernaut

Geert Moernaut

Lansweeper, een 100% Dendermonds softwarebedrijf, kan grote bedrijven zoals Bosch, NASA, Dell en nog een 20 000 andere – waaronder recurrente – wereldwijd tot zijn klanten rekenen.

Het bedrijf heeft een software dat bedrijfsnetwerken volledig in kaart brengt en analyseert. Hierdoor kunnen systeembeheerders veel tijd winnen. Gedetailleerde rapporten over alle ‘toestellen’ die zich in een netwerk bevinden, van de laatste virusscan op iemands PC tot hoelang de cartridge in de printer nog meegaat, laat deze tool op een mum van tijd zien. In tegenstelling tot programma’s van concullega’s analyseert Lansweeper alle machines. Het prijskaartje is bovendien toegankelijk.

Lansweeper begon als een van de vele hobbyprojectjes van eigenaar en CEO Geert Moernaut, toen nog system administrator bij een multinational. Omdat het analyseren van het netwerk hem veel tijd kostte, besloot hij hiervoor een programma te ontwikkelen. Het programma was zo doeltreffend en Moernaut bood het gratis online aan.

Die gratis download werd enthousiast onthaald. Zelfs toen Moernaut er een paywall voor plaatste, namen de downloads onverminderd toe. Wat aanvankelijk startte als een job in bijberoep groeide al snel uit tot een heus bedrijf. Nu, zo’n acht jaar later heeft Lansweeper 23 medewerkers fulltime op de payroll.

Met een jaarlijkse groeiprognose van 40 à 50% gaat het het bedrijf voor de wind. Maar diezelfde groei is tevens een beperking.

Het bedrijf wil graag alles verder vanuit zijn kantoren in het Dendermondse organiseren en zo werkgelegenheid in eigen regio creëren. Lansweeper is op zoek naar goede medewerkers om aan de stijgende vraag te voldoen. Maar goede werkkrachten aantrekken is niet eenvoudig omwille van de achterliggende hoogtechnologische graad van het product. Dat vraagt een doorgedreven opleiding.