Gent blijft als winkelstad een grote aantrekkingskracht uitoefenen op buitenlandse merken. En het moet niet altijd Ikea zijn. Een nieuwe speler in Scandinavisch design maakte deze week  zijn opwachting in ons land en reserveerde de primeur voor de Arteveldestad. Het Deense Bolia opende zopas zijn eerste Belgische winkel op een bijzondere locatie: de Wolweverskapel aan de Kortedagsteeg in Gent.  Dat meldt de nieuwsbrief RetailDetail.

Interieurmerk Bolia profileert zich als een designbedrijf dat creativiteit centraal stelt en unieke collecties ontwerpt. De producten worden in Denemarken en enkele andere Europese landen met de hand gemaakt op basis van materialen zoals hout, wol, metaal, marmer en leder. Bolia heeft geen grote magazijnen vol oude voorraden, maar maakt meubilair op bestelling, aangepast en gepersonaliseerd naar ieders persoonlijke smaak. Dat resulteert in een minimalistische stijl met een bijzonder knipoogje. Om de eerder unieke collecties mooi tot hun recht te laten komen, opteert het merk steeds voor aparte winkellocaties. Dat is in Gent zeker gelukt: de zaak vond een uniek onderkomen in een voormalige kapel waar voordien McGregor was gevestigd. Bolia laat niets aan het toeval over en bespeelt de zintuigen met een creatieve merchandising, een hippe soundtrack, geurmarketing en biologische koffie. Na Gent, zouden er nog meer Belgische vestigingen op de planning staan. Brussel zal de tweede Belgische stad in rij zijn.

Bolia startte als internetwinkel, maar ziet in de klassieke retail nog brood. Het heeft inmiddels vestigingen in grote steden in meer dan 25 landen. Het bedrijf maakt deel uit van Furniture Group, een holding van Jysk-eigenaar Lars Larsen.