Schapenmelkerij uit Denderhoutem en bakkerij uit Ninove leveren erkende streekproducten

aaaaaastrekproDe septemberronde voor erkenningen van Vlaamse streekproducten zorgt ervoor dat een jonge schapenboer uit Denderhoutem en een bakkerij uit Ninove voortaan het label “streekproduct” mogen hanteren voor een aantal van hun producten.  De nieuwe erkenningsronde brengt het aantal erkende Vlaamse traditionele streekproducten in totaal op 190.

De Sectorgroep Streekproducten binnen VLAM houdt 3 erkenningsrondes per jaar.
Een product kan maar de erkenning van Vlaamse traditioneel streekproduct krijgen indien het voldoet aan een aantal specirieke criteria, waaronder een ambachtelijke bereiding volgens de streektradities en een langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit.

Een technische beoordelingscommissie van experten buigt zich over elk dossier. Vier van de vijf erkende nieuwe streekproducten komen uit Oost-Vlaanderen;

Wouter De Smet, zaakvoerder van bakkerij Bické uit Ninove, mag vortaan aan liefst drie producten het label streekproduct toekennen. Het gaat om “maaltjes uit het Ninoofse” – mattentaarten in de vorm van een grote flap die enkel in vorm verschillen van de mattentaarten uit Geraardsbergen -, “vlaai uit het Ninoofse” – een vlaai zonder donkere kandijsiroop en veel meer eieren – en “Oost-Vlaamse mastellen”, één van Vlaanderens oudste gebakssoorten.

Laurens De Middeleer van schapenmelkerij Boschdelle uit Denderhoutem krijgt dan weer erkenning voor zijn schapenplattekaas. Hij verwerkt de melk van zijn 30 Belgische melkschapen onder meer tot plattekaas en verse kaas. Hiervoor wordt aan de gepasteuriseerde schapenmelk schapenkarnemelk en stremsel toegevoegd. Na 24 u stremmen wordt de wrongel in kaasdoeken geschept en kan de plattekaas 12u en de verse kaas 24u uitlekken .