naamloosSchaubroeck nv uit Nazareth en het Kempische Cipal IT Solutions nv stappen vanaf 7 oktober 2016 in een joint venture (50/50) onder de naam ‘Cipal Schaubroeck nv’. Met deze stap willen beide bedrijven zich samen een sterke marktpositie verzekeren in de snel wijzigende IT- en overheidssector.

Voor de klanten en het personeel van beide vennootschappen betekent deze stap een garantie op stabiliteit én perspectief. De nieuwe onderneming zal ongeveer 400 werknemers hebben en goed zijn voor een omzet van meer dan 50 miljoen euro.

Zowel Cipal IT Solutions als Schaubroeck genieten een sterke reputatie als dienstenleverancier van software, technologie­platformen en HR-oplossingen voor lokale en regionale overheden. De leiding van beide ondernemingen ziet in de snel veranderende realiteit bij die overheden en in de IT-sector tal van opportuniteiten. De bundeling van hun krachten is volgens hen de beste optie om in die context resultaten te boeken.

Om de burger die service te geven, hebben overheden nood aan een stabiele en betrouwbare partner. “Met Cipal Schaubroeck willen we die partner zijn en blijven”, verduidelijkt Frédéric Schaubroeck, afgevaardigd bestuurder van de Schaubroeck Groep. “In plaats van middelen te gebruiken om elkaar te beconcurreren, maken we nu die middelen vrij voor significante investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Want we moeten nieuwe paden durven bewandelen om de uitdagingen van morgen het hoofd te bieden. We moeten nieuwe technologie en toepassingen ontwikkelen. Onze joint venture zal daar niet alleen financieel een betere basis voor zijn. De samenwerking brengt ook een groot menselijk kapitaal samen. We hebben teams met een sterke knowhow en een hoge betrokkenheid bij het management van lokale en regionale overheden. Vanuit een visie van co-creatie met onze overheidsklanten willen we een wegwijzer zijn op de weg naar digitalisering.”

“De toekomst van steden, gemeenten en regio’s zal er totaal anders uitzien, dan wat we vandaag kennen”, zegt Cipal voorzitter Walter Schroons. “Begrippen als ‘Smart-Cities’, City of Things, Big Data, Artificiële Intelligentie, … zijn ook bij de overheden niet onbekend. Iedereen beseft dat de komende tien jaar de veranderingen ingrijpender zullen zijn dan alle transformatieprocessen die we bij de overheden de voorbije twintig jaar al meemaakten. De burger verwacht van de overheid een online 24/24 dienstverlening die gelijkwaardig is aan wat privé ondernemers aan de consument bieden.”

De joint venture garandeert ook dat de bestaande software­toepassingen verder worden ondersteund en dat de service van beide ondernemingen onverkort wordt verder gezet. De klanten krijgen zelfs toegang tot een nog groter gamma aan software en tot een nog betere dienstverlening. Door het samenbrengen van alle knowhow, en door zowel vanuit de vestigingen in Geel als Nazareth te opereren, kan de nieuwe nv reeds op korte termijn meerwaarde bieden.

Het nieuwe bedrijf zal geleid worden door de twee CEO’s die in nauw overleg de nieuwe onderneming zullen uitbouwen. Voor de medewerkers is er geen impact op de tewerkstelling. Als de ambitieuze plannen realiteit worden kan er waarschijnlijk zelfs extra werkgelegenheid gecreëerd worden.