SINT-NIKLAAS – Schoenen Torfs bant bont uit haar collecties. Dat kondigde ceo Wouter Torfs en Anna De Greef, directeur van GAIA, samen aan. De winkelketen uit Sint-Niklaas treedt toe tot de groep van Handelaars zonder bont en stopt met het gebruik van de zachtbehaarde dierenhuid vanaf de wintercollectie 2018.

Als lid van de internationale coalitie Fur Free Alliance onderhandelt dierenrechtenorganisatie GAIA met grote kledingmerken om niet langer dierenbont te verkopen en het Fur Free Retailer-programma te ondertekenen. En met succes, zo blijkt, want na onder meer JBC en Bershka onderschrijft nu ook Schoenen Torfs het Handelaars zonder bont-programma.

“Toen ik meer dan 30 jaar geleden in de schoenenretail begon te werken, waren laarsjes met konijnenbont heel populair”, vertelt Wouter Torfs. “Dat lijkt vandaag ondenkbaar te zijn. Dat stemt mij hoopvol over de evolutie van ons collectief geweten.”

Duizenden dieren gespaard

De lijst van Handelaars zonder bont wordt zo steeds langer en dat stemt tot tevredenheid bij GAIA.

“Opnieuw wordt duidelijk dat het perfect mogelijk is mode en ethiek te combineren”, zegt Anna De Greef. “Het doden van wilde dieren enkel voor hun vacht is niet meer van deze tijd. Niet voor de consument en ook niet meer voor de modewereld. Het ethische engagement van Schoenen Torfs zorgt ervoor dat duizenden dieren gespaard worden.”