Scholengroep Dender heeft bij de start van het huidige schooljaar het leerlingenvervoer grondig aangepakt. “Het inleggen van onze bussen was voordien een verlieslatende activiteit. Na enkele maanden zijn de resultaten en besparingen ronduit indrukwekkend”, zegt Eddy Michotte, algemeen directeur van de scholengroep uit de regio Aalst. De scholengroep implementeerde OptiFlow, de route-optimalisatietool van Conundra uit Oosterzele.

Tot voor kort gebeurde de planning van de ritten volledig manueel en decentraal. Dat kostte niet alleen veel tijd, maar had ook nadelige effecten voor de leerlingen en de scholengroep. “Sommige kinderen zaten lang op de bus, terwijl ze nochtans dicht bij de school wonen. En chauffeurs die langer dan voorzien onderweg waren, hielden minder tijd over voor andere taken die eveneens onderdeel waren van hun takenpakket”, verduidelijkt Eddy Michotte. Scholengroep Dender omvat meer dan 30 instellingen in de regio Aalst en heeft zo’n 18 bussen ter beschikking om leerlingen van en naar school te brengen en daguitstappen te organiseren.

OptiFlow werd door Conundra in nauwe samenwerking met KU Leuven ontwikkeld. De zelflerende applicatie creëert onmiddellijk besparingen die dagelijks worden opgevolgd. “De impact is groter dan verwacht. Door efficiënter om te gaan met onze planningen realiseren we nu aanzienlijke besparingen op het vlak van gepresteerde uren van chauffeurs, brandstof- en loonkosten. Onze initiële investering hadden we in enkele maanden al terugverdiend”, aldus Michotte.