Schrijnwerkbedrijf uit Lochristi en vastgoedmakelaar uit Zomergem failliet

96439Terwijl de aandacht in eigen land vooral ging naar het initiatief van de N-VA om de noodtoestand te kunnen uitroepen, blijft de economische motor pruttelen. Recent rondde de Europese centrale bank de kaap van de 1.000 miljard steun die ze besteedde aan de aankoop van obligaties om de economie een duwtje in de rug te geven.

Maar dat indrukwekkende cijfer lijkt nog altijd niet te helpen.  Het schept geen banen, de massale werkloosheid in de eurozone wordt er niet mee bestreden en het creëert ook geen groei.

Ja, de banken kunnen goedkoop krediet krijgen van de ECB en ze mogen dat krediet nu niet, zoals de vorige keer, tegen hoge marges buiten de eurozone uitzetten, maar moeten dat in de eurozone doen. Maar, geld alleen volstaat niet om de economie te doen aantrekken en om banen te scheppen.  Dat doen ondernemers en investeerders. Die moeten geloof hebben dat hun investeringen rendabel zijn, dat er een markt voor is en koopkracht bij de mensen om producten en diensten af te nemen. Daarvoor is vertrouwen nodig, maar dat vertrouwen ontbreekt nog altijd. Zowel bij de producenten als bij de consumenten. Zeker ook omdat bijvoorbeeld rond de verlaging van de vennootschapsbelasting nog altijd geen duidelijkheid is geschapen. Vandaar dat ondernemers in diverse sectoren het lastig blijven hebben. Ook vorige week legden een twintigtal Oost-Vlaamse bedrijven de boeken neer. Onder meer een schrijnwerkbedrijf uit Lochristi en een vastgoedmakelaar uit Zomergem moesten het faillissement aanvragen.

De volledige lijst van falingen vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.