Shoppingcenters trokken in 2014 minder bezoekers

000000000waaslandWe zijn vorig jaar met z’n allen minder naar de shoppingcenters getrokken, maar als we er naartoe gingen hebben we meteen ook iets meer uitgegeven. Zo daalde het aantal bezoekers vorig jaar met 2,6 procent ten opzichte van 2013, maar steeg de gemiddelde besteding per winkelbezoek wel met 3,7 procent. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Group Hugo Ceusters-SCMS, die het aantal investeringen in shoppingcenters en retailvastgoed de komende jaren ziet blijven toenemen.

Opvallend bij deze cijfers is dat de daling zich vooral in de laatste maanden van 2014 liet optekenen. September en november sprongen daarbij het meest in het oog, met respectievelijk 7,9 en 7,1 procent minder bezoekers dan in 2013. Maar ook in oktober (3,3%) en december (1,7%) was er sprake van een terugval.

Voornaamste reden: het te mooie weer, zelfs in het najaar. Het hele jaar door was het zo 18 procent warmer dan in 2013 (11°C in 2013 t.o.v. 13°C in 2014). En alleen al in het najaar viel er 53 procent minder neerslag dan het jaar voordien. En dat speelde vooral in het nadeel van de modewinkels, die sowieso al meer dan eender welk segment afhankelijk zijn van het weer.

Maar opvallend: de bezoekersaantallen van de shoppingcenters, waaaronder het Waasland Shopping Center, mogen dan wel lichtjes dalend zijn, het heeft geen invloed op de totale omzet die werd gerealiseerd in de beheerportefeuille van SCMS-Ceusters. Integendeel, bij de retailers was er sprake van een omzetstijging van 1 procent. Zo zagen we vorig jaar ook de gemiddelde bestedingen per winkelbezoek met 3,7 procent stijgen.

“Dat scheelt al vlug enkele euro’s als je kijkt naar de totale gezinsbesteding”, zegt Hans Van Laer, marketingmanager en head of research bij Group Hugo Ceusters-SCMS. “Bij de grootste shoppingcenters zien we zo door de jaren heen dat iets meer dan de helft van de bezoekers er tussen 25 en 125 euro spendeert. Zo’n 10 procent geeft minder uit dan 25 euro, gemiddeld 40 procent geeft meer uit dan 125 euro.”

Eveneens opmerkelijk: niet vrouwen maar mannen tasten het diepst in de buidel, zo blijkt uit onderzoek in het grootste shoppingcenter van ons land, Wijnegem Shopping Center. Op weekdagen is ruwweg 60 procent van de bezoekers er van het vrouwelijk geslacht, op zaterdag is de verhouding man/vrouw er quasi gelijk. Maar de gemiddelde uitgave van de mannelijke bezoekers ligt nog altijd tot een vierde hoger dan die van de vrouwen.

Shoppingcenters blijven in ons land in elk geval gegeerd goed als investering. Niet toevallig is er momenteel naar schatting 3,8 miljard euro aan retailvastgoed in ontwikkeling of klaar om ontwikkeld te worden. Dit alles verspreid over een 115-tal projecten, die de komende tien jaar gerealiseerd zullen worden.

“De winkelende Belg behagen, dat is hetgeen waar shoppingcenters de komende jaren nog meer op zullen inzetten”, aldus Hans Van Laer. “Een goede bereikbaarheid, een ruim assortiment en een goede dienstverlening, het zijn de belangrijkste factoren om de shopper te kunnen overtuigen.”