Sirris brengt in kaart wie in België de startupscene steunt

000000000omar“Het is al herhaaldelijk gezegd hoe belangrijk startups zijn in de economie van vandaag. Niet alleen omwille van het feit dat ze zelf voor tewerkstelling en een nieuwe dynamiek in het ondernemerslandschap zorgen, maar zeker ook omdat ze op die manier grotere bedrijven aanzetten om op het vlak van innovatie naar een hogere versnelling te schakelen. Ook startups en hun enthousiaste ondernemers kunnen echter niets alleen.

“Ze hebben hulp nodig van enablers”, zegt Omar Mohout, professor entrepreneurship aan de Antwerp management School en ook verbonden aan Sirris, de organisatie die bedrijven ondersteuning biedt om technologische innovaties uit te werken, te testen en effectief door te voeren. Hij lanceerde in 2014 ook #BeTech, dat inmiddels is uitgegroeid tot de vlag van de Belgische startup community.

“Enablers”, zo geeft hij aan, “zijn de ondersteunende organisaties in het startupecosysteem.  Zowel lokaal en regionaal als federaal is op dit vlak een belangrijke rol weggelegd voor de overheid.” Het zwaartepunt ligt evenwel in de 3 regio’s waar de nodige instanties en instituten een belangrijke rol spelen. Denk aan iMinds, FlandersDC, het Agentschap Ondernemen en de Innovatiecentra in Vlaanderen, Impulse in Brussel,  of Infopole, Agence du Numérique (ex-AWT) en Creative Wallonie in Wallonië. ”

De overheid stimuleert innovatie ook via subsidies. In Vlaanderen gaat dat via het IWT”, zegt Omar Mohout nog. “En via de regionale exportagentschappen met voor Vlaanderen Flanders Investment and Trade, ondersteunt de overheid de startups die mikken op een internationale doorbraak.”

“België heeft heel ook wat methodologieën voortgebracht ter ondersteuning van startups”, geeft Omar Mohout aan. “Te beginnen met Pimento map van Cédric Donck dat het mogelijk maakt om op een eenvoudige wijze een bedrijfsmodel of businessplan door te lichten. Board of Innovation heeft een populaire manier ontworpen om bedrijfsmodellen te visualiseren en waarmee startups aan de slag kunnen. DevOps is een Belgische softwareontwikkelingsmethode die globaal is gegaan. Ook Valero Path en Startup Health Checkup van LeanSquare zijn methodologieën die uit een Belgische koker komen. De laatste jaren speelt Sirris een belangrijke rol ook op dit domein. Denk aan de krachtige Digital Due Diligence, een tool om de online competitieve positie van bedrijven te meten en te verbeteren en het pricing strategies kader dat een significante impact heeft op de overlevingskansen van startups. Ook hyperschaalbaarheid (hyperscalability) dat de fundamenten verklaart waarom startups met een relatief klein team een enorme marktimpact hebben is een onderzoekdomein waarin Sirris en Antwerp Management School intensief samenwerken.”

Omar Mohout wijst ook op de vele training, mentorschap en coachingprogramma’s. “Virtuology University heeft een uniek programma met modules voor zowel startups, scaleups, corporations, business angels en coaches. Antwerp Management School biedt Master Classes aan op maat van technologiegroeibedrijven met cursussen zoals Investor, Organizational, Personal en International Readiness met een sterke tandem van academische en toegepaste kennis. Het Gentse Groeiatelier inspireert en begeleidt ondernemers met een reeks experts met het oog op groei. En wie een “high-speed high-energy” groeicoaching traject op steroïden prefereert kan terecht bij Circle of Growth.”

“Voor zij die willen coderen om hun eigen startup te lanceren is er het snel opkomende en succesvolle Le Wagon. Kinderen kunnen terecht bij CodeFever, Devoxx4Kids en Coderdojo. Ook Le Wagon heeft een aanbod voor kinderen klaar liggen. Het Belgische startup landschap telt heel wat actieve communities. Die kunnen verticaal (zoals App Alliance), casual (zoals Silicon Drink About), lokaal (zoals Leuven Startups), grensoverschrijdend (zoals Web, Wurst, Windmills & Waffels) of thematisch (zoals Open Knowledge).  En als laatste zijn er heel wat lokale startups directories die proberen om track te houden van het snel veranderende startup landschap. De meest volledige startup databases zijn evenwel die van startups.be en Sirris die een weelde aan informatie bevatten met een detail en diepgang waar grotere en mature startup-landen jaloers op zouden zijn.”

Wilt u de infographic downloaden, dan kan dat via deze link :   http://www.slideshare.net/omohout/infograph-be-tech-enablers