Slechts één bedrijf op drie verwacht komende zes maanden meer orders

aaaaaanwervingenDe dag van de ondernemer heeft afgelopen vrijdag het belang van de kmo in de kijker gezet, en hopelijk ook de perceptie ten aanzien van ondernemers een boost kunnen geven. Want het zijn natuurlijk de ondernemers die voor tewerkstelling moeten blijven zorgen. Ignace Van Doorselaere, CEO bij lingeriegroep Van de Velde uit Schellebelle en één van de tien genomineerden  om de prijs van Manager van het Jaar in de wacht te slepen verwoordt het in een voorstellingsfilmpje op Kanaal Z treffend: “Als het klimaat goed is, kunnen ondernemingen voor de economie voor een positief sneeuwbaleffect zorgen”.

Maar de Vlaamse ondernemers zijn ondertussen wel iets minder optimistisch dan in het voorjaar van 2014 over dat klimaat. Dat blijkt uit de zesmaandelijkse conjunctuurenquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Meer dan 1.600 ondernemingen namen deel aan de bevraging. Hoewel ze globaal minder optimistisch zijn, blijven de intenties over nieuwe aanwervingen en investeringen op hetzelfde niveau als zes maanden geleden. De conjunctuurenquête werd voor de derde keer afgenomen.

Tegenover de vorige enquête in het voorjaar is de sfeer duidelijk minder positief, zegt Stijn Decock, hoofdeconoom van Voka. “In de lente dacht nog 44% van de geënquêteerden dat het aantal orders en de productie zou stijgen. Nu verwacht nog slechts 35,1% dat de productie en 33,9% procent dat het aantal orders de komende zes maanden zal stijgen”, aldus Decock. Ondanks die mindere conjunctuurinschatting, blijven bedrijven van plan om aan te werven en te investeren.

“Een kwart van de ondernemingen verwacht, net zoals in het voorjaar van 2014, extra personeel in dienst te nemen”, verduidelijkt Decock. “Wel neemt de groep van bedrijven die verwacht dat ze gaat afslanken toe: 15,7% denkt dat het personeelsbestand zal krimpen tegen 11,3% in het voorjaar. Toch stelt nog steeds 23% van de bedrijven die gaan aanwerven dat geschikt personeel vinden moeilijker wordt.” Ondanks de mindere conjunctuur blijft de groep bedrijven die uitbreidings- of vervangingsinvesteringen plant onveranderd op 35%. Voorts zijn exporterende bedrijven minder optimistisch. Dat wordt bevestigd in de cijfers van de exportcertificaten die Voka uitreikt.