Small Town Heroes uit Gent wint award met tekenapp voor kinderen

Zapp Tekenapp van Small Town Heroes.

Zapp Tekenapp van Small Town Heroes.

Op de SpinAwards Night in Amsterdam viel het Gentse Small Town Heroes in de prijzen met zijn tekenapplicatie Zapp, ontwikkeld voor het gelijknamige jeugdkanaal op de Nederlandse Publieke Omroep. In eigen land gooit de Oost-Vlaamse app-ontwikkelaar hoge ogen met de Blokken-quiz-app, intussen goed voor 120.000 downloads.

Pas drie jaar geleden opgericht en nu al een vaste waarde in televisieland. Small Town Heroes is het bedrijf achter de apps bij de VRT-programma’s Ook getest op mensen, Eurosong, Voor hetzelfde geld en Villa Vanthilt. Hendrik Dacquin, die het bedrijf samen met Andries De Reyghere oprichtte: “Aanvankelijk legden we ons toe op second screen-applicaties, zeg maar apps die kijkers tijdens het televisieprogramma gebruiken. Intussen bouwen we vooral apps die op zichzelf staan en waarmee je 24 uur op 24 uur aan de slag kunt.”

Via de app van De Ridder bijvoorbeeld kunnen kijkers tijdens en na de afleveringen extra verhaalelementen, foto’s, video’s, juridische achtergrondinformatie opvragen. En via de app bij het spelprogramma Blokken kunnen ze vrienden uitdagen tot een duel. Dacquin: “Blijkbaar werkt dat zeer verslavend. Het spelletje wordt dagelijks meer dan 10.000 keren gespeeld. Sommige spelers hebben intussen meer dan één miljoen punten. Je moet weten dat je per spelletje maar 100 punten kunt verdienen.”

Een ding is zeker: dankzij de apps van Small Town Heroes – die in feite niets meer zijn dan een online verlengstuk van het programma – ligt de betrokkenheid van de kijkers een stuk hoger. Dat is ook de reden waarom de jury van de SpinAward Nights de Zapp Tekenapp bekroonde met een zilveren award. Met de app kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar hun tekenvaardigheden aanscherpen. Tijdens het televisieprogramma Zapplive krijgen ze wekelijks nieuwe opdrachten en kunnen ze hun eigen kunstwerkjes live zien passeren.

Uit het rapport van de jury: “In een wereld vol tekenapps heeft Zapp het aangedurfd om toch nog een nieuwe variant te lanceren. Een app waarbij er een creatieve koppeling gemaakt is tussen het tv-programma Zapp en de digitale belevingswereld van kinderen. Het is natuurlijk geweldig voor kinderen om zijn/haar tekening live in de uitzending te zien. De jury was onder de indruk van de hoge mate van effectiviteit en interactiviteit van het concept.”

De app is ongeveer een half jaar geleden gelanceerd. De teller staat nu op ruim 70.000 downloads. Dacquin: “Het programma zelf bereikt zo’n 60.000 kinderen. De app heeft het programma dus al ruimschoots overtroffen.”

De SpinAward is niet de eerste erkenning voor Small Town Heroes. Eerder ontving het bedrijf een IAB Mixx-award (ook voor de Zapp Tekenapp) en een Lovie-award (voor de app bij het Nederlandse tv-programma De Rijdende Rechter).

Tot nu toe richtte Small Town Heroes zijn pijlen vooral op België en Nederland. Voor de toekomst lonken ze ook naar exotischer oorden. “We zijn bezig met een platform dat zenders wereldwijd zou kunnen interesseren. Het spreekt voor zich dat we er nu nog niet al te veel over kunnen prijsgeven. Bel ons gerust opnieuw bij de lancering in het najaar.”

Staat genoteerd!