Stad Gent valt in de prijzen met haar stadswebsite. Die werd bekroond op de jaarlijkse eGov Awards van Agoria, de sectorfederatie voor de technologische industrie in België. De website won de award voor beste e-gov project voor het gebruik van Linked Open Data. Daarnaast was stad Gent genomineerd met de toepassing Check Je Huis. Het kreeg daarvoor een eervolle vermelding.

Met Linked Open Data koos stad Gent resoluut om informatie aan te bieden als open data die vrij is voor hergebruik. Meteen werd ook de stap gezet om alle informatie te typeren volgens internationale standaarden. Dat zorgt ervoor dat de informatiebron van de Stad gestructureerd kan worden bevraagd. Daniël Termont, burgemeester van Gent, is tevreden over het project: “’Dit vormt een reuzenstap in het open databeleid van de Stad, waarbij Gent zijn rol als pionier verder bevestigt. De Stad heeft dit project uitgewerkt met verschillende partners zoals Digipolis, het Agentschap Informatie Vlaanderen en Open Knowledge Belgium.”

Ook de tool Check Je Huis verzilverde een nominatie. Deze toepassing vertaalt een ingewikkeld en onvoorspelbaar proces als energiezuinig renoveren naar een bruikbaar en laagdrempelig instrument op maat van elke woning in Gent. Ook heel wat niet-Gentenaren en andere overheden toonden interesse, wat de Stad stimuleerde om meteen een stap verder te gaan en de toepassing als open source aan te bieden.

Met beide projecten richt de Stad Gent zich op direct bruikbare informatie voor de Gentenaar. Daarenboven maakt ze een actieve samenwerking mogelijk met de Gentenaar en ontwikkelaars die met de informatie en software aan de slag kunnen gaan.