ZULTE – Start-up Staenis is dit jaar de winnaar van de Start it @KBC Award. Co-founder Daisy Bohyn, afkomstig uit Oost-Vlaanderen, ontving de prijs omwille van de opmerkelijke vooruitgang die ze maakte met het pitchen, of presenteren, van haar business-idee. Vijf van de zestien founders die deelnamen aan de pitchwedstrijd zijn vrouwen. Start it @KBC moedigt, in partnership met Straffe Madammen, vrouwen bewust aan om een onderneming op te starten. 

Honderden kritische ondernemers overtuigen met je business-idee, en dat op drie minuten tijd. Dat is de bedoeling van Demo Day van Start it @ KBC. Het is een pitchwedstrijd waarin veelbelovende start-ups worden uitgedaagd om hun innovatie te presenteren op een podium. In de aanloop naar Demo Day werden de start-ups intensief begeleid door een team van ervaren public speaking coaches.

De Start it @KBC Award ging naar Daisy Bohyn, voor de inzet waarmee ze haar pitch perfectioneerde. Daisy Bohyn is co-founder van Staenis, een start-up met maatschappelijke zetel in Olsene, deelgemeente van Zulte. Staenis ontwikkelde een innovatief rooster in kunststof voor de bouwsector. Dankzij het Staenis-rooster kunnen doe-het-zelvers en professionals in een mum van tijd een kwalitatieve en schadevrije dekvloer, of chap, plaatsen. Aan de Start it @KBC Award is een prijs van 5.000 euro verbonden. Daisy Bohyn, co-founder Staenis verklaarde zich uitermate verheugd: Ik ben ongelooflijk blij met deze prijs. Voor onze start-up, omdat we het geld goed kunnen gebruiken nu we onze productie aan het opstarten zijn”, aldus Bohyn. “Maar ook op persoonlijk vlak, want ik heb grenzen verlegd vandaag: leren pitchen, op dat podium gaan staan,… Ondernemen betekent dan ook grenzen verleggen, stap voor stap.”

Steeds meer vrouwelijke founders

Vijf van de zestien deelnemers aan de Demo Day zijn vrouwelijke ondernemers. Een mooie vooruitgang, vindt Lode Uytterschaut, founder van Start it @KBC: Telkens weer zien we meer vrouwelijke founders, wat aantoont dat onze inspanningen om hen te bereiken, werken. Als grootste start-up community in België willen we het voortouw nemen en zullen we ook het komende jaar focussen op diversiteit. Gemengde start-up teams doen het beter, dat is wetenschappelijk bewezen.”

Elke Jeurissen, founder van de organisatie Straffe Madammen ziet het zo: Al het vrouwelijk potentieel in de samenleving ontwikkelen, dat is mijn missie. Slechts één op drie ondernemers is een vrouw, er is dus nog veel onontgonnen potentieel. Samen met Start it @KBC overtuigt het Straffe Madammen netwerk actief al die vrouwen die al lang rondlopen met een idee om ook concreet werk te maken van hun eigen zaak. Dankjewel aan al die vrouwen en mannen die de oproep deelden. Ook het stijgend aantal female founders in de hele community is belangrijk. Een ‘tribe’ waar je jezelf in herkent, daar wil je bij horen. Het is nodig om die tribe diverser te maken.”