SINT-NIKLAAS – Amper drie jaar na de opstart, lonkt het Oost-Vlaamse veilingplatform Vavato al naar het buitenland. Er zijn concrete plannen voor een bijkomende vestiging in Spanje en ook Duitsland wordt van naderbij bekeken.

Pieterjan Van Emelen, Kevin Van de Vyver en Fons Tooten, drie dertigers, zorgen met Vavato voor een fris geluid in de ietwat oubollige veilingwereld. Ze creëerden een online platform en de formule sloeg kennelijk aan. Sinds 2015, het startjaar, hielpen ze al 800 veilingen organiseren. De focus ligt unilateraal op het aanbieden en verkopen van verzamelingen, en dus niet van individuele stukken.

Vandaag telt Vavato al dertig medewerkers en behalve in Sint-Niklaas zijn er ook al vestigingen in Hasselt en Nederland. De bekende investeerder Jurgen Ingels stapte recent ook mee in het kapitaal. De start-up is na drie jaar werking goed voor een omzet van om en bij de 14,5 miljoen euro en een break even resultaat. Het verdienmodel is gebaseerd op commissies per verkochte partij. Dit jaar wordt gerekend op winst.

Het trio starters is ervan overtuigd dat online veilen meer en meer de norm zal worden, en dat niet alleen in eigen land. Daarom wordt nu al actief gezocht naar opportuniteiten in het buitenland, waarbij Spanje en Duitsland concreet worden genoemd. De intrede van Jurgen Ingels, die met een niet nader genoemd bedrag over de brug komt, moet in die context gezien worden.