ASTENE – Een kunstgalerij, maar dan een die anders is dan alle andere. Met die ambitie ging Mieke Van Doren in Astene van start met haar nieuwe boorling Borabeau. “De droom van het zelfstandig ondernemerschap en de passie voor alles wat met kunst te maken heeft, gaven de doorslag.”

Ruim twintig jaar lang, tussen 1997 en 2013, runde Mieke Van Doren in Gent haar eigen cosmeticabedrijf Budget & Quality. Na de verkoop van de zaak in 2013, bleef ze op vraag van de overnemer nog enkele jaren aan boord. Maar sinds vorig jaar had ze de handen weer vrij en kriebelde het om opnieuw te ondernemen.

“Mijn man en ik hebben altijd een grote passie gehad voor kunst”, vertelt Mieke Van Doren. “Dus dachten we: waarom geen kunstgalerij beginnen? We kochten een huis en hebben het helemaal naar onze wensen ingericht. Een grote investering, maar met steun van de bank (ING) lukte het allemaal. Bezoekers zijn verstomd als ze nu de ruimte in het centrum van Astene (maar langs de Kortrijksesteenweg) binnen treden. Sowieso wilde ik geen galerij zoals er al genoeg zijn. Het moest vooral anders zijn. De kunstenaars krijgen een atelier binnen de omgeving, zodat er interactie kan ontstaan tussen de kunstenaar zelf en de kunstliefhebbers. Dat zorgt sowieso voor een grote meerwaarde. We focussen ook op positieve, blije maar ook verrassende kunst, anders dan wat je doorgaans vindt. We steunen ook zelf de kunstenaars waarin we geloven, door hun werk aan te kopen. Dat is iets anders dan het klassieke concessie systeem.”

Afrikaans en Frans

Hét uithangbord is de Togolees Jean Koumy. “Iedereen zegt van hem dat hij een zwaar onderschatte schilder is”, aldus Mieke Van Doren. “Hij is alvast met kunst bezig sinds zijn twaalfde en we geven hem nu het forum dat hij verdient. Zijn werk kan omschreven worden als vrolijk, positief, optimistisch. Wie een schilderij van Koumy aankoopt, haalt meteen ook een hele brok levensvreugde in huis. Verder zijn er bijzondere werken van de Franse kunstenaars Vincent Gild en Tomar en keramiekaanbod van Karine Denis.”

Het kersverse atelier is dagelijks open, en tijdens de weekends alleen op afspraak. “De naam Borabeau is niet toevallig gekozen”, aldus Mieke. “Iedereen kent allicht Bora Bora in de Stille Zuidzee. Ook wij willen een eilandje (Bora) van schoonheid (beau) zijn in Oost-Vlaanderen.”