Starter van de week: DB2 Value Creation bespaart geld door contractmanagement

00000000000000000000herlindeDe startup DB2 Value Creation uit Sleidinge, die recent is opgericht door  Herlinde De Buck (foto) en Steven Debrauwere, specialiseert zich in contractmanagement.  Hun familienamen waarin de letters D en B de prominente plaatsen innnemen inspireerden hen voor de bedrijfsnaam.

“Contracten worden steeds complexer”, zegt Herlinde De Buck. “Bedrijven hebben er dan ook in toenemende mate nood aan om die op te blijven volgen. Met DB2 zorgen we ervoor dat wat onderhandeld werd en in een contract is vastgelegd, ook effectief wordt uitgevoerd.”

Te vaak steken bedrijven volgens de twee ondernemers veel tijd in het onderhandelen van een contract met leveranciers om het daarna dan eigenlijk veel te weinig op te volgen. En daar gaat nogal wat geld door verloren.

De vaak gebrekkige opvolging van contracten heeft volgens de ondernemers verschillende oorzaken. “Vaak zijn de contracten en de hierbij horende documenten en communcatie niet niet centraal beschikbaar”, geeft Herlinde De Buck aan. “Maar ook onduidelijkheid en onvolledigheid op een aantal punten of het feit dat niemand expliciet als verantwoordelijke is aangeduid om onder meer prijsaanpassingen en volumekortingen op te volgen, kunnen voor problemen zorgen.”

Herlinde De Buck en Steven Debrauwere maken zich sterk dat organisaties die wel aan contractopvolging doen gemiddeld zo’n 9% kunnen besparen, veel minder tijd verliezen, de risico’s aanzienlijk beperken en een veel hechtere relatie met leveranciers kunnen ontwikkelen omdat er duidelijk gecommuniceerd wordt.

“Met DB2 tonen we bedrijven concreet hoe je aan contractmanagement doet en reiken we hen ook de nodige tools aan om dit vlot te laten verlopen. Wanneer een onderneming besluit om bijvoorbeeld een eerste stap te zetten en haar contracten te centraliseren, kunnen we helpen om alle contracten te verzamelen, te analyseren en in te geven in haar eigen, of het door ons aangeleverde softwaresysteem. Voorts helpen we bedrijven ook bij het nakijken van hun contracten, zowel op juridisch als inhoudelijk vlak. Vanuit onze ervaring weten we ook hoe bedrijven contractmanagement in een bedrijfsomgeving moeten implementeren.”

Naast het beheren van contracten geeft DB2 ook opleidingen in contractmanagement.