Tijdens een reis naar Californië ontstaat bij Michiel Vermassen uit Dikkele en Laurens De Meyer uit Gentbrugge de passie voor cider. Daar is de markt van de kwalitatieve ciders de laatste jaren enorm gegroeid. “Gezien het aanbod op de Belgische markt beperkt is gingen we op zoek naar fijne producenten in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Deze brengen we nu in België op de markt.” Zij richten zich met Epikuro op bars, restaurants en winkels, die zelf op zoek zijn naar een origineel aanbod en unieke dranken. Ook plaatsen ze cider zelf actief in de kijker door het organiseren van cidertastings en door hun aanwezigheid op evenementen. Voor de opslag en distributie kunnen ze terecht bij Bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge.

Cider is een vergist appelsap en het levert een fris en fruitig drankje op met een uitgesproken karakter. “Deze drank is wat in de vergetelheid geraakt, maar is de laatste jaren aan een remonte bezig.” De naam Epikuro is geïnspireerd door de Griekse filosoof Epikurus volgens wie een leven in balans vooral neerkwam op genieten van lekkere producten in goed gezelschap. Michiel en Laurens, de twee jonge oprichters van Epikuro, delen deze levensfilosofie en besloten daarom aan de slag te gaan met hun favoriete drank cider.

Met Epikuro specialiseren de twee heren zich in de niche van de kwalitatieve ciders of craf ciders. “Deze zijn gemaakt volgens traditionele methodes, vertrekkend vanuit vers appelsap en gegist met spontane gisting. Naast de kwaliteit van de ciders zoeken we ook naar producenten die een eigen specifiek verhaal hebben. Vooral een duurzame productiemethode van zowel de appels als de cider is een insteek waar we veel belang aan hechten. De meeste van onze producten dragen dan ook het bio label. We hebben onder andere een producent die zich inzet voor de ontwikkeling van een voedselbos volgens agro-ecologische principes.”