Starter van de week : "Manel biedt duurzaam antwoord op wegwerpmode"

aaaaaoluNa een opleiding aan het Gentse Sint-Lucas waar ze een Master behaalde in Fiber, Textiele & Weaving Arts en met enkele jaren ervaring in de grafische sector, ging Olu Vandenbussche in juli 2015 van start met haar eigen bedrijf Manel (www.manelprints.com)

“Ik ontwerp prints op maat, voor textiel-, interieur- en geschenktoepassingen en richt me daarbij vooral op kinderen”, zegt ze. “Ik vertrek voor mijn ontwerpen vanuit hun leefwereld, maar belangrijker is nog dat ik sterk focus op de principes van slow design. Het is mijn overtuiging dat het meer dan tijd is voor een “andere” economie die gericht is op ambachtelijke kwaliteit, duurzaamheid, eerlijke handel en lokale productie. En ik ben er ook van overtuigd dat iedereen daar zijn steentje kan toe bijdragen.”

Met Manel wil Olu Vandenbussche een esthetisch en duurzaam antwoord bieden op de zogenaamde wegwerpmode. Vandenbussche ergert zich eraan dat alles tegenwoordig zo snel moet gaan, aan de arbarmelijke omstandigheden waarin arbeiders in de textielinudstrie in de lageloonlanden moeten werken en wijst erop dat daardoor ook knowhow uit de Belgische textielsector verdwijnt. “Ik ontwerp natuurlijke stoffen op maat, die op ecologische manier worden bedrukt en probeer daarmee een vertaling te bieden van belangrijke fases in het leven van kinderen.  Om overschotten te vermijden, wordt er zoveel mogelijk op bestelling geproduceerd. Alle collecties worden met de hand gemaakt in België.”