Starter van de week : Steven Vercammen van EVapp is voor MIT social innovator van het jaar

stevenMIT Technology Review, het prestigieuze magazine van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), reikte op 25 mei prijzen uit aan de nieuwe generatie van ‘Innovators Under 35 Belgium 2016’. De  prijsuitreiking vond plaats in Brussel en werd georganiseerd met de steun van deBelgische partner BNP Paribas Fortis.

“Als CEO van BNP Paribas Fortis, ben ik er  heel trots op de partner te zijn van MIT Innovators under 35. Deze prijs  bekroont jonge mensen die blijk geven van innovatie, ondernemerschap,  volharding en oprecht maatschappelijk engagement. Dat zijn allemaal sleutelelementen  voor een duurzame toekomst”, zegt Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis.

Meer dan 180 kandidaturen uit verschillende sectoren – onder meer biotechnologie, geneeskunde, software & hardware, telecommunicatie, slimme materialen en energie – dongen mee naar een prijs. Er werden acht Belgische laureaten geselecteerd. Een jury van experten op het vlak van innovatie zoals Peter Hinssen, voorzitter en medeoprichter van Nexxworks en Erick Brethenoux, Director of IBM Data and Analytics Strategy, beoordeelden de profielen van de laureaten.

Twee van de acht winnaars kregen een speciale vermelding: Xavier Damman werd uitgeroepen tot ‘Innovator of the Year 2016’ en Steven Vercammen tot ‘Social Innovator 2016’.  EVapp, wat staat voor Emergency Volunteer Application, is een in Gent ontwikkelde smartphoneapplicatie die als doel heeft levens te redden door, wanneer zich een noodgeval voordoet, bijvoorbeeld een hartaanval, of auto-ongeval, medische vrijwilligers in de buurt te verwittigen, -bijvoorbeeld een ambulancier die toevallig aan de overkant van de straat bij de bakker is –  die de eerste medische zorgen kunnen toedienen en zo de tijd tot de hulpdiensten aankomen kunnen overbruggen

Die 8 laureaten treden toe tot de internationale community van Innovators Under 35, die bestaat uit meer dan 200 jonge vernieuwers, pioniers en social  changemakers. Ze geniet sinds 1999 erkenning van MIT Technology Review in de Verenigde Staten en breidde zich sindsdien over de hele wereld uit.

Als lid van de community zullen de winnaars van alle Europese edities (Frankrijk, België, Polen, Italië, Duitsland en Spanje) op 24 november deelnemen aan de ‘Innovators Under 35 European Summit’. Die omvat twee dagen van debatten en activiteiten rond innovatie en ondernemerschap. De Innovators zullen er ideeën uitwisselen, nieuwe oplossingen voorstellen oor de uitdagingen in het Europa van nu en manieren creëren om een impact te hebben op hun regio en op de wereld.