Cadeaubonnen behoren ongetwijfeld tot één van de meest gekochte geschenken. Maar er gaat een boeiende markt achter schuil, waar onder andere het Gentse Unigift zich in begeeft. “We faciliteren de verkoop en organisatie van cadeaubonnen die bij meerdere handelaars geldig zijn”, vatten zaakvoerders Yordy Eelen en Wouter Smet bondig samen.

Het duo ontwikkelde, nog voor de oprichting van Unigift in maart 2017, TadaBon. Dat is een systeem voor handelaars om hun individuele cadeaubonnen online te verkopen. “Iets wat overigens nog steeds actief gebruikt wordt.” Van daaruit groeide het idee om handelaars te verenigen onder één gezamenlijke bon, zodat de ontvanger de keuze heeft om te kiezen waar hij de cadeaubon wil besteden. “We hebben alles van verkoop tot uitbetaling volledig geautomatiseerd. Op die manier is er geen administratieve belasting meer”, luidt het.

Bedrijven en steden

Handelaars die zich willen verenigen onder één cadeaubon, kunnen Unigift contacteren om een dergelijke cadeaubon op te zetten. “Zo waren er in Brugge heel wat handelaars die een Cadeaubon Brugge wilden realiseren ter ondersteuning van Brugge als winkelstad en van het dagtoerisme. Samen met een enthousiaste groep handelaars hebben wij deze cadeaubon recent gelanceerd”, vertelt Yordy Eelen. Ook steden die al een cadeaubon hebben kunnen bij Unigift terecht om de administratieve belasting weg te nemen.

Verder werd ook Cadeaubon Gent gerealiseerd. Daarnaast zijn er in West- en Oost-Vlaanderen heel wat handelaars die het systeem gebruiken om de eigen cadeaubonnen online te verkopen. Het gaat onder andere om de Stoepa in Brugge, Café Rouge in Kortrijk en De Superette in Gent.

Particulieren

De spilfiguren in het hele gegeven zijn natuurlijk de particulieren. Zij kunnen de cadeaubonnen kopen en wegschenken. “We zien dat onze cadeaubonnen zowel aan vrienden, familie als collega’s worden gegeven. Een dag een stad ontdekken, behoort bij velen tot de favorieten”, zegt Wouter Smet.

“Meer mensen met meer cadeaubonnen bereiken in Vlaanderen en erbuiten, dat is ons opzet”, stelt het duo. “Maar we willen vooral mensen gelukkig maken met een leuk en vlot toegankelijk geschenkidee, en handelaars helpen met een optimaal systeem.”

Meer info over starters vindt u op onze overzichtspagina.