Unpaid, een Gentse legal start-up, heeft een tool ontwikkeld naar aanleiding van de nieuwe regelgeving over onbetwiste schuldinvordering. De wet, die in juli vorig jaar van kracht is gegaan, zorgt ervoor dat ondernemers niet meer naar een rechtbank moeten gaan om een vonnis te bekomen. Dat betekent geen lange gerechtelijke procedures voor onbetaalde facturen meer. De meningen daarrond zijn verdeeld. Voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies Dominique Matthys vindt argumenten om de nieuwe procedure niet toe te passen omdat het werk afneemt van de advocaten, maar volgens Jeroen De Man van het kantoor De Groote-De Man in Gent biedt deze nieuwe regelgeving heel wat voordelen. Zijn nieuwe website speelt daar handig op in.

Met Unpaid heeft De Man een module gebouwd die de nieuwe administratieve procedure volledig heeft geautomatiseerd. De ondernemer kan dankzij de website met een paar muisklikken vanuit zijn eigen bureau of luie zetel van die nieuwe wetgeving gebruik maken. Dat heeft tot gevolg dat de ondernemer na 30 + 8 dagen zijn geld ofwel zijn vonnis heeft bemachtigd. Ondernemers hoeven voor hun onbetwiste facturen dus niet meer naar dure en langzame rechtbanken te gaan en Justitie heeft minder werk. Zij hoeven enkel hun gegevens door te geven en Unpaid doet de rest. “Een dubbele winst”, volgens De Man.

België speelt een voortrekkersrol met deze nieuwe procedure voor de invordering van onbetwiste geldschulden tussen ondernemingen. Het is de eerste EU-lidstaat die de invordering tussen ondernemingen via een buitengerechtelijke procedure laat plaatsvinden.