Startup ARK Shelter is grote blikvanger op bouwbeurs BIS

ac53ebe8-2cd5-11e6-adfb-cf1add292da2_web_scale_0_0634173_0_0634173__Gent heeft een aantal vaste afspraken die elk jaar weer voor de nodige dynamiek in de stad zorgen. In de zomer zijn dat natuurlijk de Gentse feesten, in de winter de zesdaagse en in oktober het filmfestival en de bouw- en inspiratiebeurs Bis. De 28ste editie van Bis vindt plaats van 8 tot 16 oktober en is een hoogmis voor de bouwsector en alles wat daaraan vasthangt.

Eén van de grote blikvangers van de beurs is dit jaar de startup ARK Shelter  die ook het incubatorprogramma van The Birdhouse volgde. Het bedrijf is opgericht door de architectuurstudenten Michiel De Backer en Martin Mikocvcak. Zij bedachten en verkopen houten modules die een leven lang meegaan en die gemakkelijk verplaatsbaar zijn.

“Alles kan worden aangesloten via een eenvoudig ‘plug & play’-principe”, zegt Michiel De Backer. Het basisidee van ARK Shelter is hetzelfde als dat van andere bedrijven die mikken op het bouwen “weg van de werf”. “We bouwen inderdaad de units, die kunnen dienen als poolhouse, kantoor, maar in feite ook als woning, in ons atelier in Slowakije”, zegt Michiel De Backer, “om ze vervolgens ter plaatse te brengen en ze op twee uur tijd in elkaar te zetten. Wat ons uniek maakt, is echter het mobiele karakter van de modules. Met andere woorden: het kost weinig moeite om ze vanop hun standplaats naar ergens anders te verplaatsen.”

Een andere belangrijke troef van dit concept is dat kan gekozen worden voor heel veel licht. Zo kan een bed zelfs worden opgesteld bij een raam van drie meter op drie, wat de bewoners in staat stelt om als het ware midden in de natuur te kunnen ontwaken. ARK Shelter heeft inmiddels al 25 units verkocht en er al zes geplaatst. Met een prijs van 55.000 tot 65.000 euro lijkt er voor dit concept een gigantische markt klaar te liggen. Zeker door de veelzijdigheid en door de enorm vernieuwende visie op wonen.

Een ARK Shelter kan ook dienst doen als thuiskantoor, extra ruimte in de tuin of als gastenverblijf voor een B&B. De basismodule van de ARK Shelter is er één van 3 x 3 x 3 meter die kan worden “verlengd” terwijl de afgewerkte module er één is waar alles in zit : een bed op maat, een passende tafel met stoelen, verlichtingsarmaturen, keuken, badkamer, regenwatertank, en zelfs de bijbehorende handdoeken.

Zelfs traditionele vastgoedbedrijven lijken in de ban te kunnen geraken van de ARK Shelter. Dat is alvast het geval voor het Kortrijkse Thiers Vastgoed & Advies, dat zelf al een unit kocht die op diverse plaatsten getoond zal worden en dat nu een samenwerkingsakkoord heeft gesloten voor de commercialisering van het concept van de architectuurstudenten in Oost- en West-Vlaanderen. “We staan garant voor een dienstverlening met grote D bij de verkoop en verhuur van woningen en appartementen van de betere klasse”, zegt Lieven Thiers. “We zijn een correcte en ervaren makelaar die bestaand vastgoed, nieuwbouw en investeringsvastgoed op de markt brengt. De modules van ARK Shelter vormen daar een mooie aanvulling bij.”