AALST/GENT – Vlaamse stationsbuurten zijn populairder dan ooit. Dat blijkt uit het jaarlijkse Trendsrapport van Groep Hugo Ceusters-SCMS. Ook aan de stations van Gent-Sint-Pieters, Gent-Dampoort en Aalst is er heel wat oppervlakte aan kantoorruimte.

Projectontwikkelaars en bedrijven kijken almaar vaker naar stationsbuurten om te ontwikkelen. Zo komt er in Vlaanderen naar schatting zo’n 100.000 vierkante meter aan kantoorruimte aan stationslocaties bij.

“In de keuze van hun kantoor worden bedrijven almaar meer verplicht om naar het openbaar vervoer te kijken”, zegt Ronny Nuten, hoofd kantorenmarkt bij Group Hugo Ceusters-SCMS. “En dan komen ze vaak uit bij de stationsbuurten. Bedrijven verliezen minder tijd door hun strategische ligging, werknemers zitten minder in de file en de stationsbuurten floreren wat een stad ten goede komt.”

In de buurt van Gent-Sint-Pieters behelzen Diamant en MG City respectievelijk 17.000 en 5.000 vierkante meter kantoorruimte. Aan Gent-Dampoort gaat het om Quantum dat 8.000 vierkante meter groot is. Aalst is dan weer absolute koploper in Oost-Vlaanderen. Daar gaat het om 42.500 vierkante meter kantoorruimte rond het station.

Hogere huurprijzen

De hoge vraag naar deze kantoorruimtes vertaalt zich ook in stijgende huurprijzen, al houdt dat bedrijven niet weg, klinkt het.

“Het is duidelijk dat kandidaat-huurders niet meer alleen naar de huurprijzen op zich kijken, maar naar het totale kostenplaatje: algemene kosten, locatie en mobiliteit”, aldus Ronny Nuten. “Als ze dan de rekening maken, is het in veel gevallen alleen maar logisch dat ze voor een kantoorgebouw vlakbij het station kiezen.”