WAARSCHOOT – De charismatische Daniël Coopman, de stichter van Ter Beke, is, precies in het jaar waarin hij tachtig werd, overleden. De zoon van een slager maakte van een klein voedingsbedrijf een mastodont, in wat hij zelf een moeilijke sector noemde. 

Ter Beke is vandaag goed voor 2.700 medewerkers en een jaaromzet van om en bij de 670 miljoen euro. Het huidige management droomt ervan de kaap van de 1 miljard euro te ronden. Op de breuklijn van de jaren vijftig en zestig begon Daniël Coopman aan zijn grote ondernemersavontuur met zes man en met een gevoelig product als salami. De familie Coopman is tot op vandaag en via de familiale stichting Coovan nog steeds incontournable als aandeelhouder van het beursgenoteerd voedingsbedrijf.

Daniël Coopman, daarin gesteund door zijn echtgenote, zorgde in de jaren zestig en zeventig voor de niet aflatende expansie van Ter Beke. Toen de zaken hem boven het hoofd dreigde te groeien, deed hij beroep op extra muros management. Luc De Bruyckere zou Ter Beke in 1986 naar de beurs loodsen en instaan voor ongebreidelde groei. Maar Coopman bleef achter de schermen altijd van heel nabij betrokken als klankbord en als strateeg. “Ter Beke is mijn leven”, zei hij daar zelf over.

Met Daniël Coopman sneuvelt een monument van de Belgische ondernemerswereld.