De Belgische handelsrechtbanken spraken in februari 865 faillissementen uit. Dat zijn er net twee minder dan in februari 2016. Dat blijkt uit de Graydon Barometer Faillissementen. “De sterke piek die we in januari 2017 noteerden, lijkt hiermee getemperd. We stelden toen ten opzichte van januari 2016 een stijging van 9,03% vast”, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon Belgium. “De afgelopen maanden rapporteerden we echter systematisch een sterke stijging van het aantal faillissementsuitspraken binnen de provincie Oost-Vlaanderen.”

In het Vlaamse Gewest gingen in februari 427 ondernemingen failliet. Dat komt neer op een daling van 5,53% in vergelijking met vorig jaar, toen er in februari 452 uitspraken waren. De provincie Oost-Vlaanderen laat als enige Vlaamse provincie een stijging optekenen. Met 113 uitspraken tegenover 97 in februari vorig jaar, betekent dit een stijging van 16,49%. “Nooit eerder noteerden we binnen deze provincie zoveel uitspraken in een februarimaand.”

Het arrondissement Aalst zorgt voor de sterkste stijging (+166,67%), gevolgd door Gent (+23,68%) en Oudenaarde (+23,08%). De arrondissementen Dendermonde (-30,77%) en Sint-Niklaas (-7,41%) lieten in februari een daling van het aantal faillissementen noteren tegenover dezelfde maand vorig jaar.

De eerste twee maanden van het jaar bekomen we binnen het Vlaamse gewest zo een stijging met 3,4% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De stijging is na de zware januarimaand in Oost-Vlaanderen nog sterker. Er gingen in de provincie 268 bedrijven over de kop, een recordaantal. Tegenover de 190 in januari en februari 2016 betekent dat een stijging van 41,05%.

In de provincie Oost-Vlaanderen kwamen de eerste twee maanden van 2017 zo 391 jobs op de tocht te staan als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. Met 42 verloren jobs staat het faillissement van Diamond Spring Company uit Sint-Niklaas op de zesde plaats in de Belgische rangschikking.

Meer nieuws over faillissementen uit de regio vindt u op onze overzichtspagina.