GENT – Stijn de Vreese van restaurant Benoit en Bernard Dewitte uit Ouwegem maakte op Horeca Expo het lekkerste en origineelste gerecht klaar met rode poon. Rode poon is de Vis van het Jaar 2017. De wedstrijd was voorbehouden aan professionele koks. Minister Joke Schauvliege deelde de prijzen uit. De wedstrijd is een initiatief van VLAM en wordt ondersteund door alle Belgische restaurateursverenigingen en de NorthSeaChefs.

Al voor de 29ste keer, organiseert VLAM een receptenwedstrijd rond de Vis van het Jaar voor professionele koks. Deze dienen een recept in te sturen, dat wordt beoordeeld door een leesjury. De vijf beste recepten worden geselecteerd voor de finale, die traditiegetrouw plaatsvindt op Horeca Expo in Gent. De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, beoordeelde de techniek in de keuken, de bereiding en de presentatie.

Vier kandidaten kwamen in het strijdperk maar Stijn de Vreese ging met de hoogste eer en met de daarbij horende prijzenpot lopen. De winnaar van de wedstrijd ging naar huis met de Viskok van het Jaar-trofee en -diploma, een cheque ter waarde van 750 euro, een waardebon van 250 euro te besteden bij ISPC aangeboden door Horeca Expo, en een dinerkaart voor twee personen bij Peter Goossens (Restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem). De laureaten ontvingen elk een ‘Viskok van het Jaar’-diploma en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge.

Rode poon, Vis van het Jaar 2017

VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor rode poon als Vis van het Jaar 2017. Poon klinkt velen ongetwijfeld totaal onbekend in de oren. Jammer, want het is een lekker visje dat het hele jaar door voordelig in prijs is en veel mogelijkheden biedt: in de pan, in een gewone oven, in een microgolfoven, gepocheerd, gestoomd, in papillotten of op spiesjes.