Stoeterij De Muze heeft wereldprimeur: veilingsite voor paardenembryo's

dekkingSlimme ondernemingszin aan de dag leggen, kan in alle sectoren, ook in deze waar je het niet meteen verwacht. Zo heeft de stoeterij De Muze van topfokker Joris De Brabander uit Sint-Niklaas heeft een veilingsite opgezet voor… paardenembryo’s.

 

Veel geld

In de paardensport gaat behoorlijk wat geld om want het is de hobby van nogal wat puissant rijke mensen in de wereld. Vandaar dat er ook een permanente zoektocht is naar toppaarden. De kans dat die geboren worden is groot als een tophengst een topmerrie dekt. Maar als de topmerrie het veulen 11 maanden moet dragen, houdt dit risico’s in voor de merrie. Vandaar de techniek om embryo’s uit de gedekte merries te verwijderen, enkele dagen te bewaren en vervolgens in te planten bij draagmerries. Op deze manier kan de topmerrie eveneens verschillende nakomelingen krijgen in de loop van haar sportieve carrière. Voor dergelijke embryo’s kan de prijs volgens Valentijn De Brabander al snel oplopen tot 6.000 of zelfs 15.000 tot 20.000 euro.

 

Veilingsite

Vanaf 1 augustus gaat immers de gloednieuwe website ET-auction.com online. De site is een initiatief  dat is ontstaan uit een samenwerking tussen topfokker Joris De Brabander en de Belgische gerenommeerde embryotransplantatiecentra Keros in Passendale en Equinta in Denderhoutem, waardoor de kwaliteit van het aanbod is gegarandeerd. ET Auction zal een soort onlineveilingplatform zijn waarop fokkers over de hele wereld hun favoriete embryo’s kunnen kopen maar ook verkopen. Dit gloednieuwe Oost-Vlaamse initiatief geeft dan ook een volledig nieuwe dimensie aan de fokkerij van toppaarden en zet de Belgische paardenfokkerij op een positieve manier op de kaart.