Stoomcentrum Maldegem blijft belangrijke toeristische attractie

maldegemIn het Meetjesland wordt sinds 1990 een toeristische stoomtreindienst onderhouden, die het mogelijk maakt om net als vroeger met de stoomtrein te reizen. De enthousiaste vrijwilligers waren halfweg de jaren 80 de fase van de modelbouw ontgroeid en wilden hun hobby op ware grootte gaan beproeven. Later werden te Maldegem alle gebouwen van de door de NMBS verlaten stationssite opgekocht, waardoor het verleden nu in al zijn facetten geëvoceerd wordt.

Het Stoomcentrum Maldegem is het middelpunt van een historische spoorlijn, op de voormalige stationssite in het Belgische Maldegem. De spoorlijn met het lijnnummer 58 werd vroeger door de NMBS uitgebaat en verbond Gent met Brugge.

Op 5 en 6 september organiseren de vrijwilligers een evenement met de stoomlocomotief Thomas die zijn zeventigste verjaardag viert. “Dat is een unieke gelegenheid”, legt Jonas De Pau uit, “om kinderen met de stoomlocomotief te laten kennismaken, maar ook met de machinist en de Dikke Controleur. Er zullen ook stands zijn waar kinderen zich kunnen laten grimeren, een heus Thomas smoelendoek, een filmhoek  en een speelterrein van 250m².”