Streekmotor23, een streekfonds zoals in West-Vlaanderen en Limburg al lang bestaat, is nu ook in regio Zuid-Oost-Vlaanderen gelanceerd. Via deze streekfondsen zamelen inwoners en bedrijven geld in om lokale initiatieven die mens en omgeving ten goede komen, te steunen. De lancering in Vakantiehuis De Kleppe in Brakel kon rekenen op de aanwezigheid van provinciegouverneur Jan Briers, eerste gedeputeerde van de provincie Alexander Vercamer en vicepremier Alexander De Croo.

Streekmotor23 wil een motor voor de samenleving zijn in de gemeenten van de Vlaamse Ardennen en de Denderstreek. Het roept inwoners en bedrijven op om te investeren in de eigen omgeving. “Vlaanderen is één van Europa’s warmste regio’s. Meer dan een miljoen mensen doen namelijk al eens vrijwilligerswerk, ook in Zuid-Oost-Vlaanderen. Het is hartverwarmend te zien dat er bijzonder veel uitzonderlijke projecten zijn, die zich inzetten om mensen te helpen”, zegt Jan Briers, die ook voorzitter is van het bestuurscomité van Streekmotor23. Iedereen uit de streek kan iets bijdragen, van het actieve partnerschap van het Streekfonds als onderneming tot het bedenken en insturen van een projectidee. Individuen of organisaties met zo’n idee dat de streek ten goede komt, kunnen dat vanaf oktober indienen.

Streekmotor23 selecteerde reeds vijf lokale pilootprojecten. De initiatiefnemers halen daarbij zelf de helft van de nodige financiering via een crowdfundingplatform op. Streekmotor23 verdubbelt het opgehaalde bedrag met middelen uit het fonds, in de eerste plaats van lokale bedrijven. Leefboerderij De Kanteling uit Herzele en Vakantiehuis De Kleppe in Brakel wisten reeds meer dan 5.000 euro voor hun projecten Buitengewoon fruitig en Dieren doen wonderen op te halen. Binnenkort starten projecten rond een elektrische rolstoelfiets in Gavere, een sociale moestuin in Geraardsbergen en een beweegtuin voor ouderen en mensen met een beperking in Wortegem-Petegem met de crowdfunding.