Stress van werknemers kost bedrijven nog veel meer dan gedacht

stressMeer dan 28% van de Belgische werknemers ondervindt regelmatig stress van een onaanvaardbaar niveau. Ruim 15% is immers meer dan 30 werkdagen afwezig als gevolg van langdurige stress. De oorzaak? Doorgaans zijn dat de werkomstandigheden en de aanpak van de leidinggevendeDat blijkt uit de resultaten van een enquête die HR-dienstenbedrijf SD Worx, dat in Oost-Vlaanderen kantoren heeft in Aalst en Gent, jaarlijks voert bij 2.500 Belgische werknemers. Algemeen is de stressbeleving de voorbije zes jaar volgens de enquête amper gewijzigd, maar de mentale belasting die werknemers ondervinden, neemt wel elk jaar toe. En langdurige, negatieve stress heeft meer lange-termijnverzuim tot gevolg.

Verschillende factoren beïnvloeden volgens het onderzoek de mate van stressbeleving. In de top drie staat werkomstandigheden met stip op nummer één (81%), gevolgd door sociale relaties binnen de organisatie (64%) en de bedrijfscultuur (60%). Met andere woorden: organisaties die actief werk maken van een goede begeleiding van hun medewerkers worden daarvoor beloond met een lager ziekteverzuim.

Uitdaging en beheersing van de job zijn volgens het onderzoek bepalende factoren in de mate van stressbeleving. Werknemers zijn minder gestrest in een job die uitdagend is en die ze perfect beheersen. Weinig uitdagende jobs resulteren in meer stress bij de werknemers. Ook de leiderschapsstijl speelt een belangrijke rol in de stressbeleving. De helft van de ondervraagden zegt last te hebben van negatieve stress bij een sturende en niet-ondersteunende leiderschapsstijl. Bij een niet-sturende en niet-ondersteunende leiderschapsstijl is dit nog steeds 39%. Wanneer er wel voldoende ondersteuning wordt geboden, heeft slechts 19% regelmatig stress.

“Voor leidinggevenden binnen een organisatie is een belangrijke rol weggelegd: zij kunnen ervoor zorgen dat de stressbeleving gevoelig verlaagt door hun werknemers enerzijds genoeg sturing en ondersteuning te bieden en hen anderzijds nieuwe uitdagingen aan te reiken om persoonlijk te kunnen groeien”, concludeert Lorenzo Andolfi van SD Worx.