OOST-VLAANDEREN – Op donderdag 19 april trekken bijna 1.000 Vlaamse leerlingen hun overall aan om deel te nemen aan de Vlaamse Houtproef, de grootste schrijnwerkerswedstrijd van het land. In Oost-Vlaanderen gaat het om 13 scholen en in totaal 180 leerlingen.

Tijdens de Vlaamse Houtproef moet elke leerling een werkstuk uit massief hout en plaatmateriaal maken. Hoe het resultaat eruit moet zien, krijgen de leerlingen pas de dag zelf te horen. Ze krijgen er één schooldag de tijd voor. Aan het einde van de dag worden de creaties meegenomen en beoordeeld door een vakjury. In mei en juni worden de laureaten van elke provincie gehuldigd. Zij dingen nadien mee voor de titel van Beste schrijnwerker in Vlaanderen.

In Oost-Vlaanderen nemen onder meer GO KTA – GITO Groenkouter St-Amandsberg, Atheneum Herzele, Go Atheneum Maldegem, VTS Sint-Niklaas, PTI Eeklo en PTI Hamme deel.

Nijpend tekort

Met de Vlaamse Houtproef wil de Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers de leerlingen uit het houtonderwijs in een positief daglicht stellen en tegelijk overtuigen dat een carrière in de schrijnwerkerij heel wat perspectieven biedt. Schrijnwerker is immers al jaren een knelpuntberoep in Vlaanderen.

“Dat tekort dreigt in de toekomst nog nijpender te worden”, zegt Willy Simoens, voorzitter Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers. “Steeds minder jongeren volgen een houtopleiding. Nochtans, wie als schrijnwerker het vak onder de knie heeft, is verzekerd van een gevarieerde job, zal goed zijn boterham verdienen en nooit zonder werk zitten.”