GENT – De Nationale Bank publiceerde een studie over de zes Belgische havens (vier Vlaamse plus Brussel en Luik). De analyse bevat veel cijfers en de eindbalans voor Gent oogt vrij positief. Haven Gent mag zich een plaats opeisen bij de besten van de klas. 

Eerst de naakte cijfers. Gent zorgde voor een toegevoegde waarde 3,838 miljard euro ofte een vooruitgang van 1,1 procent in vergelijking met 2015. Ook de tewerkstelling zit in de lift, zij het niet spectaculair. 28.072 mensen vinden een job in het Gentse havengebied en dat cijfer van 2016 klimt bijna 1 procent hoger dan dat van 2015. Dan is er nog de overslag: 29 miljoen ton ofte een aangroei met 10,3 procent. Wat dat laatste cijfer betreft doet alleen het weliswaar veel kleinere Oostende, met een groei van 13,1 procent beter.

Experts zeggen altijd dat de parameter toegevoegde waarde dé allerbelangrijkste is in de economie. Haven Gent scoort goed maar Luik (+13,3 procent) en Zeebrugge (+ 1,8 procent) doen het nog net ietsje beter. Globaal genomen mogen Gent en zijn CEO Daan Schalck echter een pluim op de hoed steken. Gent mag alle indicatoren in acht genomen, zelfs de titel van sterkste groeier op zak steken. Ook de toekomst ziet er veelbelovend uit nu de fusie met de collega’s van Terneuzen zich aandient, wa alleen maar een positief impact kan hebben op de trafiek.