Subsidie van 2,1 miljoen euro voor biotechnologiebedrijf Ablynx

ablunxHet innovatieve Gentse biotechnologiebedrijf Ablynx, dat zich toelegt op het onderzoek naar en de ontwikkeling van Nanobodies, een nieuwe klasse van therapeutische proteïnen, op basis van fragmenten van antilichamen,kondigde vandaag aan dat haar een subsidie van 2,1 miljoen euro subsidie is toegekend door het Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). De subsidie moet dienen voor het verder ontwikkelen van een volledig eigen programma dat een nieuwe benadering voor het behandelen van oogziekten zal onderzoeken waarbij gebruik zal worden gemaakt van een aantal van de unieke eigenschappen van Nanobodies.

De subsidie zal ter beschikking worden gesteld voor een periode van drie jaar en zal het ontwikkelen en het daaropvolgend testen van kandidaat-Nanobody moleculen in relevante pre-klinische ziektemodellen mogelijk maken. Volgens Tony De Fougerolles, CSO van Ablynx, is de subsidie een een bijkomende duidelijke bevestiging van het innovatieve potentieel van het Nanobody-platform. Ze bevestigt ook het vermogen ervan om gedifferentieerde geneesmiddelen te generenen in ziektegebieden die wetenschappelijk uitdagend zijn en die tegemoet komen aan een grote onbeantwoorde medische behoefte.

“Oogheelkunde”, zo verklaarde hij nog “is een gebied dat steeds belangrijker wordt voor veel farmaceutische bedrijven bij hun streven om de problemen van de vergrijzing aan te pakken. We zijn erg dankbaar voor de voortdurende inzet van IWT om onderzoek van wereldklasse te ondersteunen in België.” De subsidie kan wellicht ook voor bijkomende werkgelegenheid zorgen bij het Gentse bedrijf