Zeer geslaagde crowdfundingcampagne van Peerby

peerby-app-in-use-6-300x199Peerby, het Nederlandse platform om spullen uit te lenen, kan rekenen op heel veel fans. Op vrijdag 18 maart startte het platform met een crowdfundingactie en een paar uur later was het doelbedrag van 300.000 euro al bereikt. Nog enkele uren later stond de teller op het dubbele en nu is al voor meer dan 2 miljoen euro ingetekend.

Peerby begon nog geen vier jaar geleden als een onlineplatform waar mensen (gratis) spullen konden lenen van hun buren. Afgelopen september werd een duurzaam verdienmodel geïntroduceerd: Peerby Go. In plaats van spullen te lenen kunnen consumenten hier voor een klein bedrag artikelen huren van buurtgenoten.

Nu deze pilot in Amsterdam een succes is gebleken willen oprichter Daan Weddepohl en zijn team dit concept uitrollen naar andere steden binnen Nederland en uiteindelijk naar de rest van de wereld. De crowdfundingactie is bedoeld om dit te financieren.

Investeerders kunnen vanaf 250 euro instappen op een converteerbare lening met een rente van 6 of 8 procent. Die geeft bij een venture capital-ronde recht op aandeelcertificaten.

Peerby is ook in België actief via een aparte community voor België, die door WijDelen van de Gentenaars Lieven D’hont en  Ludo Dhelft wordt beheerd.

“Op termijn”, zo zegt Ludo Dhelft, “willen we de nationale referentie worden op het gebied van gedeeld gebruik van gebruiksvoorwerpen, zoals Cambio dat is voor het autodelen. We willen dat mensen de reflex maken om eerst op onze site te kijken als ze iets nodig hebben, om te kijken of ze het kunnen lenen, in plaats van dit te kopen of te huren. Want iedereen beseft wel dat we duurzamer moeten gaan leven, we weten dat we met zijn allen alle grondstoffen opgebruiken voor de toekomstige generaties. Door iets duurzamer om te springen met je gebruiksvoorwerpen, hopen we mee te helpen aan deze transitie naar meer duurzaamheid.”