Technologie in de sportwereld kan ondernemerschap ondersteunen

hack4sports9Op donderdag 20 oktober vond het kick-off event voor Hack4Sports plaats in Kantien, aan de watersportbaan in Gent. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van Microsoft Innovation Center Vlaanderen, Sports.Tech, Victoris en imec waarmee de initiatiefnemers innovatie in sport willen stimuleren en zo ook het ondernemerschap willen activeren.   

Het kick-off event lokte 130 studenten en professionals, met een gemeenschappelijke passie voor sport en technologie, naar Gent. Ze kwamen er samen om zich te laten inspireren en informeren door sporters en experten in business en technologie. Deze kick-off was de ideale opwarming en voorbereiding voor de hackathon die plaats vindt van 18 tot 20 november bij imec in Leuven.

“Met Hack4Sports willen we mensen uitdagen en aanmoedigen om met technologie sportprestaties te verbeteren en sportbeleving te vergroten”, vertelt Tine Van Lommel, Innovation Manager KU Leuven Research & Development.

 “We hebben tijdens het event vier challenges vanuit de sport- en ondernemerswereld toegelicht”, voegt Tom Braekeleirs, directeur van MIC Vlaanderen, toe. “Telenet Sports is op zoek naar een manier om fanbeleving te vergroten en Stefaan Engels, de marathonman, daagt de deelnemers uit om sportblessures te voorkomen.  Sport.Vlaanderen wil topsportprestaties verhogen en Cédric Van Branteghem van EnergyLab daagt je uit om mensen te laten bewegen. Wij hebben ideeën aangereikt en nu is het aan de deelnemers om hiermee aan de slag te gaan tijdens de hackathon. Oplossingen ontwikkelen, schaalbaar maken en de wereld veroveren. Je hoeft als Vlaming niet onder de kerktoren te blijven.”   

“Bij imec maken we technologie en algoritmes voor de volgende generatie wearables. We willen nagaan hoe ze samen met andere technologie ingezet kunnen worden voor sporttoepassingen. We willen goede ideeën ondersteunen om zo tot nieuwe startups in Vlaanderen te komen”, zegt Jan Potemans, Innovation Program Manager Flanders bij imec.

 “Het hoeft niet hoogtechnologisch te zijn. Soms kan je met kleine innovatieve oplossingen een groot verschil maken voor de sporter of de sportfan.  Een hackathon gaat vooral over doen, netwerken en fun beleven”, zegt Kristof De Mey, sports technology en business developer bij UGent – Victoris.

Van 18 tot 20 november vindt de Hack4Sports hackathon plaats bij imec in Leuven.  Een tiental multidisciplinaire groepen van ongeveer 7 personen ontwikkelen er een heel weekend nieuwe applicaties en stellen een businessplan op onder begeleiding van experten. Op zondagavond wordt dan het resultaat voorgesteld aan een professionele jury.  Voor de winnaars zijn er mooie prijzen en de coaching loopt ook na de hackathon nog verder.