Het verblijfstoerisme in Oost-Vlaanderen doet het goed, zeer goed zelfs. Dat blijkt uit cijfers van de provinciale diensten verantwoordelijk voor Toerisme. Meer zelfs: in Vlaanderen is er geen enkele provincie die dit jaar beter scoort. Het gaat wel om voorlopige jaarcijfers. De statistiek is afkomstig van de federale overheidsdienst FOD-Economie.

In het algemeen blijft het binnenlands verblijfstoerisme stijgen ten opzichte van 2015 en 2016. Dat laatste jaar was uiteraard een zware tegenvaller wegens de aanslagen in Brussel. De daling die het buitenlandse verblijfstoerisme toen kende wordt dit jaar ruimschoots goedgemaakt door een globale stijging met meer dan 16 procent. Gemiddeld kent Oost-Vlaanderen een groei van 12,7 procent in het aantal overnachtingen. Oost-Vlaanderen doet het zo drie keer beter dan het Vlaamse Gewest, dat 4,1 procent stijgt. Oost-Vlaanderen kent ook de sterkste groei van de vijf Vlaamse provincies.

Gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Eddy Couckuyt is verheugd met de positieve evolutie in zijn provincie. “Binnenlandse toeristen komen steeds liever naar Oost-Vlaanderen”, aldus Couckuyt. “Dat zien we nu al twee jaar. Maar dat ook het vertrouwen van de buitenlandse toeristen zich herstelt na het dramatische voorjaar van 2016, is bijzonder goed nieuws.”

De gedeputeerde blijft verder voorzichtig bij het zoeken naar redenen voor de grote stijging van het aantal aankomsten en overnachtingen in Oost-Vlaanderen. “De voorlopige cijfers tonen geen opsplitsing per regio en geven ook geen duidelijkheid over het aandeel van de kunststeden in dit succes”, zegt Couckuyt. “Wat we wél zien, is dat het over een stijging van buiten- én binnenlandse toeristen gaat en het is op die laatste groep dat Toerisme Oost-Vlaanderen stevig inzet. Onze gidsen, fiets- en wandelkaarten, de talrijke online campagnes en vooral ook ons magazine StapAf hebben een groot binnenlands bereik en brengen gegarandeerd toeristen naar de regio’s. We mogen er dus gerust van uitgaan dat die regio’s een aanzienlijk aandeel hebben in de groei van het verblijfstoerisme in onze provincie.”

Gedeputeerde Couckuyt benadrukt bovendien dat de provincie Oost-Vlaanderen in de zomer van 2016 een extra inspanning heeft gedaan om uit de impasse te geraken waarin de logiessector zich bevond. “Samen met Logeren in Vlaanderen Vakantieland en de andere Vlaamse provincies hebben we een prachtige brochure uit gebracht om onze binnenlandse toeristen duidelijk te maken dat je echt niet ver van huis moet gaan om een heerlijke vakantie te beleven.”