transportverbekenVijf nieuwe bedrijven mogen zich ‘Lean & Green’ noemen. Zij ontvingen de Lean & Green award voor hun plan van aanpak om minstens 20% CO2-uitstoot in hun transport- en logistieke activiteiten te verminderen. Het is al de zevende groep bedrijven die via het Vlaams Instituut voor de Logistiek Lean & Green wordt. Daarnaast ontvingen ook zes bedrijven de ‘Lean & Green Star’ voor het behalen of zelfs overschrijden van de 20% reductiedoelstelling.

Apton, Artsen Zonder Vakantie, Fost Plus, IMOG en Transport Verbeken zijn de vijf nieuwe Lean & Green award winnaars. Met hen erbij zijn er nu 74 Vlaamse bedrijven Lean & Green. Carglass Distribution, Covestro, HAVI Logistics, Jost Group division beverages (Vervoer Verbessem), Ninatrans en TDL Group mogen zich vanaf nu tot het select groepje Lean & Green Stars rekenen. De Lean & Green Star is de formele erkenning dat een bedrijf de 20% CO2-reductie doelstelling effectief heeft behaald of zelfs overschreden.

Samen met TDL Group, dat ook een vestiging heeft in Kallo, houdt Transport Verbeken in dit lijstje met winnaars de Oost-Vlaamse eer hoog. De transportgroep is de logistieke partner bij uitstek voor het vervoer van vloeibare levensmiddelen binnen en buiten Europa. Sinds de oprichting van het bedrijf in de jaren zestig van de vorige eeuw bouwde het een bijzondere expertise op en mag het zich een grote specialist noemen in deze nichemarkt. De onderneming is dan ook volledig afgestemd op de specifieke vereisten van dit vakgebied. Dit uit zich in een feilloze organisatie, een aangepast en volledig uitgerust wagenpark, een hoogstaande service en een doorgedreven zin voor kwaliteit.

Verbeken Transport beschikt over trucks, tanktrailers, containerchassis met pomp en verwarmde containers. Een grote troef voor Transport Verbeken zijn de containers met roerwerk. Deze zijn speciaal gemaakt voor het vervoer van vloeibare chocolade en door Verbeken gepatenteerd.

“Het is dus geen enkel probleem om vloeibare chocolade wereldwijd te verzenden.
Deze containers worden ook door chocoladeproducenten gebruikt als bijkomende opslagcapaciteit”, zegt Jo Verbeken. “Voor elk van onze klanten werken we aan een logistieke oplossing op maat: wegtransport, intermodaal transport, opslag van vloeibare levensmiddelen zijn maar een greep uit de mogelijkheden. Omdat we dit willen doen met oog voor het milieu hebben we ook inspanningen geleverd om de CO2-uitstoot te verminderen. De toekenning van een “lean & green award” is daarvoor een mooie erkenning.

De verschillende winnaars halen als grote troef van het VIL-programma aan dat ze door deelname eindelijk eens alle CO2-emmissie in kaart hebben gebracht. Een oefening die anders niet snel of niet gebeurt. Door hier een gedetailleerd zicht op te hebben is het gemakkelijker potentiële grote en kleine besparingen te benutten.