WONDELGEM – 35 jaar geleden vertrok het eerste groepagetransport van Transuniverse Forwarding richting Teheran. Intussen is het bedrijf uit Wondelgem uitgegroeid tot één van de grootste transporteurs naar Iran in Europa met gemiddeld vijf vertrekken per week.

“Onze kracht is dat wij Iran rechtstreeks vanuit onze hubs in Wondelgem en Milaan bedienen. Dat is bijna uniek in Europa. Wij hoeven niet via een netwerk of met overslaghubs te werken, waardoor de transittijd veel korter is. Dat vermindert ook de kans op schade”, zegt Kevin Van Ongeval, business development manager en beheerder van het TUF-netwerk.

De rit van 5.000 kilometer wordt deels over de weg en deels intermodaal afgelegd in maximaal 12 dagen. Transuniverse Forwarding vervoert daarbij conventionele goederen, maar zet ook frigo- en ADR-vrachtwagens in voor farmaceutische producten, grondstoffen voor de verfindustrie en wisselstukken voor de automotive industrie.

Flinke groei

Sinds de sancties tegen Iran twee jaar geleden werden verlicht, groeit de handel met het land weer fors. “Maar ook tussen 2012 en 2016 toen ze van kracht waren, zijn we die dienst blijven behouden, weliswaar op geringe capaciteit. Al was dat niet gemakkelijk, gelet op de vele regels die toen golden en de betalingsproblematiek”, zegt Kevin Van Ongeval.

Transuniverse Forwarding werd in 1983 opgericht door Frank Adins. Met een honderdtal werknemers realiseert het bedrijf een jaaromzet van ruim 55 miljoen euro.