In een meer en meer geglobaliseerde economie is het niet onlogisch dat Vlaamse bedrijven buitenlandse aandeelhouders krijgen. Meer zelfs: dergelijke kapitaalinjecties kunnen leiden naar nieuwe expansiemogelijkheden. Het Gentse Trinean hoopt alvast op zo’n scenario, nu het de Amerikaanse “stars & stripes” vlag mag uithangen. Het Californische Unchained Labs heeft immers de meerderheid verworven in het veelbelovende Gentse bedrijf. Unchained Labs neemt de aandelen over van Capital-E en van Vesalius Biocapital, die beiden een exit zochten.

Trinean bouwt hoogtechnologische biotechapparatuur. Het staat bekend als een spinoff van de Gentse universiteit en het Leuvense toplabo IMEC. Trinean is nog jong (opgericht in september 2006), maar kan toch reeds een omzet van 6,5 miljoen euro voorleggen. Stichters van het eerste uur waren Bert Luyssaert, Kris Naessens en Ronny Bockstaele, die een grote ondernemingszin aan de dag legden. Ze konden rekenen op steun van de Vlaamse overheid.

Vlaanderen, met Oost-Vlaanderen op kop, heeft heel wat biotechbedrijven met een groot groeipotentieel. Het bedrijf ontwikkelt, assembleert en commercialiseert hoogwaardige instrumentatie en consumables voor moleculaire spectroscopie op microvolumestalen.  Deze instrumenten, uitgerust met geavanceerde analytische software, worden ingeschakeld voor kwantificatie en kwaliteitscontrole van DNA, RNA en proteïnestalen.