Trinean wint "Time for a Boost"-prijs van 25.000 euro

stas20_472742001429690448Het Gentse Trinean, een spin-off van Universiteit Gent en IMEC, ontwikkelt, assembleert en commercialiseert hoogwaardige labinstrumenten en hydrofiele plastiek plaatjes voor moleculaire spectroscopie op micro-volume stalen. Het bedrijf won onlangs de jaarlijkse Time for a Boost-prijs en kreeg daarvoor een cheque van 25.000 euro uit handen van Kurt Hensen, CEO van Test & Measurement Solutions om te spenderen aan de kwaliteitsbewaking van hydrofiele plastiek plaatjes.

“DNA, RNA of proteïnetests zijn erg duur en de vereiste biologische stalen (bloed, tumor, weefsel, …) zijn vaak schaars”, legt Philippe Stas, CEO van Trinean uit. “Daarom is het belangrijk dat elk biologisch staal efficiënt gebruikt wordt bij elke test. Om zeker te zijn dat een staal voldoende DNA, RNA of proteïnes bevat alsook voldoende zuiver is, ontwikkelt Trinean plastiek plaatjes, waarop 16 stalen kunnen worden gedoseerd in combinatie met labapparatuur om de effectieve meting te doen. Aangezien slechts een heel kleine druppel  wordt gebruikt voor deze meting, maakt Trinean elk plaatje hydrofiel (wateraanzuigend) via een specifieke coatingtechnologie zodat elk staal automatisch opgenomen wordt in minuscule kanaaltjes en zo beschermd is tegen verdamping.”

Een strenge optische inspectie van het hydrofiele coatingproces is de enige manier om de kwaliteit van de plaatjes te garanderen. Trinean zal daarom in samenwerking met Test & Measurement Solutions een geautomatiseerde visuele inspectie oplossing implementeren. Zo helpt Trinean onnodige DNA, RNA of proteïnetesten te vermijden en tijd en geld te besparen.

Dit wordt bevestigd door Philippe Stas, CEO van Trinean: “De kwaliteit van onze optische labinstrumenten en bijhorende plastieken plaatjes zijn van bijzonder belang voor Trinean, wiens portfolio wereldwijd in diagnostische centra en biobanken wordt ingeschakeld voor staalanalyses.”

Kris Naessens, hoofd van productie licht verder toe: ”Deze cheque helpt onze organisatie met de uitbouw van een geautomatiseerd inspectiesysteem voor de hydrofiele wegwerplaatjes. Dit systeem verzekert een constante kwaliteitsbewaking met traceerbaarheid per lot of artikel, en beantwoordt daarmee aan de noden van alle klanten die in een gereguleerde omgeving opereren.”

Trinean treedt in de voetsporen van eerdere winnaars zoals Cochlear (2012) en ViskoTeepak (2013). De andere genomineerde bedrijven in 2015 waren Canberra (Olen) en Amcor (Halen).

Time for a Boost komt jaarlijks tot stand door een samenwerking van het innovatiecentrum vlaanderen, BAN Vlaanderen, Agoria, JCI en DSP Valley. Meer info: www.timeforaboost.be