Tijdens de derde editie van de Factories of the Future Awards zijn Nuscience uit Drongen en Rousselot uit Gent uitgeroepen tot fabriek van de toekomst. Die erkenning kregen ze van Agoria, Sirris, Fedustria en Flanders Food en mogen ze voor drie jaar behouden. Bij de vijf nieuwe fabrieken van de toekomst zijn verder ook nog Daikin uit Oostende, Valeo uit Ghislenghien en Veranneman Technical Textiles uit Ardooie. “Een Factory of the Future moet investeren in de digitalisering van de processen, in slimme processen en producten en in een world class production”, zegt Herman Derache, algemeen directeur van Sirris. Het lijstje Fabrieken van de Toekomst bestaat nu uit 16 Belgische ondernemingen.

Nuscience ontwikkelt en produceert premixen, concentraten en minerale voeding voor vooral jonge dieren zoals varkens, pluimvee en runderen. Het bedrijf uit Drongen produceert ook additieven voor de diervoederindustrie. Het Gentse Rousselot is een Vlaamse producent van gelatine en collageen. “Deze vijf nieuwe fabrieken van de toekomst investeerden de voorbije vijf jaar meer dan 110 miljoen euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisatie en automatisering. Bovendien creëerden ze een 100-tal nieuwe jobs, het bewijs dat robotisering en automatisatie niet ten koste hoeft te gaan van jobs”, aldus Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.

In totaal zijn al 265 Belgische maakbedrijven begonnen met deze transformaties, waarvan 65 procent kmo’s. De awards worden uitgereikt om nog meer bedrijven aan te moedigen en te inspireren. Sinds de start van het programma hebben de 16 Belgische fabrieken van de toekomst 500 miljoen euro in ons land geïnvesteerd en zorgden ze de afgelopen vijf jaar voor een jobgroei van 11 procent.