Twee Oost-Vlaamse genomineerden voor Leeuw van de Export

zleeuwAucxis, Chemicar Europe, iText Group, Eurofins Digital Testing Belgium, MediaGeniX en Nelissen Steenfabrieken zijn de 6 genomineerde bedrijven voor de ‘Leeuw van de Export 2016’, de 15de editie van de fel begeerde exportprijs van Flanders Investment & Trade.

Op woensdag 29 juni maakt minister-president Geert Bourgeois in Brussel de 2 winnaars bekend: 1 in de categorie met maximaal 49 medewerkers en 1 in de categorie met 50 medewerkers of meer. De 6 genomineerden maken niet alleen kans op de prestigieuze trofee, de wedstrijd is ook een unieke kans om nationaal en internationaal in de schijnwerpers te komen.

Twee van de drie genomineerde bedrijven in de categorie “kleine ondernemingen”, komen uit Oost-Vlaanderen: Aucxis uit Stekene en iText uit Gent.

Aucxis, dat wordt geleid door CEO Geert Vonck,  is gespecialiseerd in automatisering van industriële processen, vaak in nichemarktsegmenten. Zo is het bedrijf wereldmarktleider in de veil- en verkoopsystemen, of e-trade systems. Daarnaast produceert het ook procescontrolesystemen, die vooral voor de langetermijnbewaring van fruit worden ingezet. Aucxis exporteert naar bijna 60 landen wereldwijd. In 2015 realiseerden 47 medewerkers een omzet van ruim 6 miljoen euro. Ongeveer 74% daarvan kwam uit export.

iText Group nv dankt zijn succes op de internationale markten aan een PDF-motor die in web- en andere softwaretoepassingen wordt ingebouwd om PDF-documenten te creëren, te bewerken en te verwerken. Zoals wel vaker het geval is met ICT-bedrijven, is de kmo van bij de start in 2008 een born global. Die koers bleef behouden en in 2015 had iText Group klanten in 64 landen, met een stevig overwicht buiten Europa. Zo komt het aandeel van export in de omzet op 98%. Wereldwijd heeft het bedrijf, dat wordt geleid door Bruno Lowagie 16 medewerkers, waarvan 9 in Vlaanderen. Samen draaiden ze een omzet van ruim 6,5 miljoen euro.

In de categorie middelgrote en grote ondernemingen komen geen van de genomineerde bedrijven uit Oost-Vlaanderen.